Etrafımız akıllı irili ufaklı türlü akıllı cihazla doldu. Özellikle geçen ay CES fuarında yapılan teknolojik sunumlara şöyle bir bakacak olursak aklımıza hayalimize gelmeyecek ürünlerle karşılaştık. Bu ürünler kime göre, neye göre akıllı?Şöyle bir teknoloji dergilerini karıştırıp, web sitelerinde dolaşacak olursak irili ufaklı birçok akıllı cihazın hayatımıza girmeye çalıştığını kolaylıkla görebiliriz. Cep telefonumuzla kontrol edebildiğimiz kahve makineleri, uzaktan kumandayla çalışan çim biçme araçları, havada uçuşan hoparlörler, bluetooth ile çalışan masal okuyan yastıklar, ruh durumunuza göe renk deeğiştireen pijamalar,çok şık ama ne işe yarayacağına karar verememiş olan kol saatleri ve daha niceleri teknolojik yenilik adı altında etrafımızdalar.
Peki, bu gereçler ki saymakla bitmiyorlar, gerçekten akıllı sıfatına layık mı? Ya da akıllı bir cihazın akıllı olabilme kıstasları nedir, bunu kim belirler. Bir kapı anahtarını cep telefonuyla kontrol etmek ya da buzdolabının çamaşır makinesi ile iletişimini sağlamak o gereçleri neden ve nasıl akıllı yapıyor?
Göz boyayan teknoloji
Bu soru aslında ta en başından beri cesaret edilip sorulabilseydi daha standart hizmetleri çıkmadan 4K TV peşinde koşmazdık. Ya da Smart TV denilen cihazların 'smart' olabilme kriterlerinin ne olduğunu doğrudan sorgulardık. Bir TV’nin internete grip sörf yapabiliyor olması onu ne kadar akıllı yapabilir? Bir Smart TV ara yüzünde hizmetten çok reklam olduğunun neden farkına varamıyoruz sizce?
Yeni kablosuz standartları geliştirmek, eskisinin 2 yıl içinde neden eskidiğini sorgulamak için bir sebep olabilir mi? 2 yıl içinde bir teknoloji neden ıskartaya çıkar? Geçen sene ki cihazımız bu sene çıkandan daha mı aptal? Geçen sene kazıklandık mı o zaman? Video oyun konsollarımızın kameraları günlük hayatımızı sorgusuz sualsiz kaydederken ya da 'sesle çalışan' TV setlerimiz tüm konuştuklarımızı dinleyip dünyaya çaktırmadan yayarken çok mu akıllı oluyorlar?
Akıllı cihazlar bizi aptal yerine mi koyuyor
Bazı cihazlar arada bir teknik donanım güncellemeleri yaparlar. Bu güncellemeler sırasında sunulan anlaşma şartlarını okuyanınız var mı? Bir Smart TV seti donanım yazılımı (firmware) güncellemesi sırasında tüketiciye sunduğu anlaşmada cihazın her şeyi kayıt edebileceğini, bundan doğabilecek sonuçlar için üreticinin hiç bir sorumluluk almayacağını yazıyordu. Oysa tek başına bu durum bile çevrimiçi cihazların akıllı değil son derece güvenilmez olduğunun sadece basit bir örneği. Üstelik son derece karmaşık sistemler üzerine inşa edilen bunca 'akıllı' cihazın, konu özel yaşantımız ve korumamız gereken bilgilerimiz olduğunda 'odun' kesilmesinin sebebi ne olabilir?
Otoritenin bizi izlemesine yardım mı ediyorlar?
Wi-Fi ya da 3G, hadi olmadı 4G diyelim hemen her bulduğumuz sinyalle çevrimiçi olmaya çalışmamız, hem de ortada bu kadar güvenlik açığı örneği varken, ne kadar doğru? Kendi cihazlarını korsanlardan koruyamayan üreticilerin bizim üzerlerine yüklemeye devam ettiğimiz verileri ne denli koruyabildiklerini ölçümleyebiliyor muyuz? Akıllı telefonlarımızda bulunan bilgilerimizin gün gelip bize karşı delil olarak kullanılabileceği günler yaşıyoruz. Bu bilgilerin gizli kalacağı konusunda yeminler eden sosyal medya devleri bile hükümetlerden gelen iki azardan sonra bilgileri sular seller gibi paylaşırken neden hala aynı akıntıya kürek çekiyoruz?
Teknolojik madalyonun iki yüzü
Teknolojinin peşinden körü körüne koşan bilinçsiz bir tüketici kitlesi oldukça, gerçekten işe yarayan akıllı cihazları aradan seçip çıkarmak hiç de kolay olmuyor. Mesela tıp alanında nano teknolojilerin kullanıldığı onlarca gelişme yaşanırken çoğumuz jogging yaparken WhatsApp kullanabilen saatlere takılmış durumdayız. Neyin önemli neyin önemsiz olduğunun bir standardı kalmamış durumda.
Teknoloji insanlığı bir yönden ödüllendirirken diğer taraftan aptallaştırıyor gibi sanki. İlgi odaklarımızı, tüketim alışkanlıklarımızı değiştiriyor. Bununla beraber bizi kendisine bağımlı kılmaktan da geri kalmıyor.
Benim akıllı cihazlarla bir sorunum yok. Ancak bu cihazların arkasına saklanan kar odaklı kurumsal iradeyle ilgili bazı sıkıntılarım var. Cihaz tüketimini bilinçsizce abartan tüketici güruhuyla da. Ben sadece; bir cihazın akıllı olup olmadığına karar verebilecek ve kriterleri belirleyebilecek tek gücün aslında tüketici olduğu gerçeğini savunuyorum. O kadar?
Akıllı Telefonlarımız Vücudumuzu ve Beynimizi Nasıl Etkiliyor
Hayatımızda Mobil CihazlarOlmasaydı?
Giyilebilir Cihazlar Neden Var?
Sosyal Ağlarda Harcanan Zamanın Yüzde 65'i Mobil Cihazlar ile Gerçekleşiyor
YORUMLAR