İnternet aboneliği başlatırken karşılaşılan ADSL, VDSL ve VDSL2 nedir? ADSL, VDSL ve VDSL2 arasındaki farklar nelerdir? Bu makalede en çok kullanılan ve en çok merak edilen üç bağlantı türünü ayrı ayrı ele alıp birbirlerinden ne gibi farklarının olduğuna değindik.
Sizin de kafanıza bu bağlantı teknikleri hakkında bazı soru işaretleri varsa makalenin sonunda tüm işaretlerinizin gideceğinden emin olabilirsiniz.
ADSL Nedir?
ADSL, açılımı Asymmetric Digital Subscriber Line (Asimetrik Dijital Abone Hattı) olan bir DSL bağlantı türüdür. ADSL bağlantısı, normal bakır kablo üzerinden telefon hattı ile sağlanır. Bu sayede özel bir hat kurulumu gerekmez ve diğer genişbant internet bağlantılarına göre daha ucuzdur.
Bu bağlantı türü, internete erişmek için uygun maliyetli bir yol arayanlar tarafından tercih edilmeye açıktır. Küçük işletmeler tarafından da oldukça yoğun bir şekilde kullanıldığı görülür.
ADSL ile en fazla 24 Mbps hızında indirme yapılabilir fakat bu hız kablo altyapınıza, santrale olan uzaklığınıza, ağın yoğunluğuna ve servis sağlayıcınızın verdiği hıza göre değişmektedir. ADSL2+, ADSL'in en son jenerasyonudur.
VDSL Nedir?
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line Service) Çok Yüksek Bitrate'li Abone Hattı anlamına gelmektedir, ADSL bağlantısına benzer bir DSL bağlantı türüdür. ADSL'den 5 kat hızlı indirme hızına ve 10 kat daha hızlı yükleme (upload) hızına sahiptir.
ADSL'e kıyasla daha yüksek indirme ve yükleme hızlarının sunulması, daha iyi bir deneyim elde edilmesini sağlıyor. Bağlantı türü VDSL ile ulaşabileceğiniz en yüksek upload hızı 60 Mbps'dir. ADSL'de olduğu gibi santrale yakınlığınız ve diğer etkenler etkilidir. VDSL'i kullanabilmek için modemin bu bağlantı türünü desteklemesi gerekiyor.
VDSL2 Nedir?
VDSL2 ise VDSL'in geliştirilmiş versiyonu olan ikinci jenerasyonudur. Diğerlerinde olduğu gibi VDSL2'de bakır kablo altyapısını kullanır fakat müşterinin binasındaki telefon kutusuna kadar fiber kablo çekilir. Ya da fiber kablo sokak başındaki kutuya kadar gelmektedir. Bu sayede 250 Mbps indirme hızı gibi yüksek hızlara ulaşılabilmesi sağlanır.
ADSL, VDSL ve VDSL2 Arasındaki Farklar Neler?
Fark ettiğiniz üzere ADSL'in de VDSL'in de VDSL2'nin de desteklediği hızlar farklı. Bununla birlikte hepsinde en önemli faktörün altyapı olduğu görülüyor. Yani öncelikle internet altyapımız hangi bağlantı türünü destekliyor onu öğrenmeniz, bunu öğrendikten sonra bu bağlantı türlerine göre internet başvurusu yapmanız daha mantıklı olacaktır.
Fiber Nedir?
Genellikle fiber internet veya kısaca ‘fiber’ olarak adlandırılan fiber optik internet, düşük gecikme süresiyle saniyede 940 Megabit (Mbps) hıza ulaşabilen geniş bantlı bir bağlantıdır. Fiber internet, verilerin dünya çapında aktarılma yöntemindeki en son değişikliktir.
Kablodan ve çevirmeli ağdan çok daha hızlıdır ve büyük miktarlarda veriyi tek bir hatta taşıyabilir. Genellikle birden çok terabit veri aktarımına oldukça kolay bir şekilde ulaşır. Fiber internet ile birden çok kullanıcı aynı anda birden fazla cihazla internete kolay bir şekilde bağlanabilir.
Fiber optik internet, bilgilerin elektrik yerine ışık şeklinde iletilmesine izin veren karmaşık bir teknolojidir. Daha uzak mesafelerde yüksek hızlı veri sağlamak için bir fiber optik kablo ağı kullanır. Fiber optik kablolar, veri iletmek için küçük cam fiberler kullanır.
Işık, bir bakır telden geçen elektrik gibi hareket eder (veriler, kablolardan tam anlamıyla ışık hızında ilerler), ancak avantajı, fiber kabloların aynı anda birden fazla sinyali taşıyabilmesidir. Bu, daha hızlı indirme hızları ve internete daha güvenilir bir bağlantı elde etme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.