İnterneti daha yüksek hızlarda kullanmak için firmalara çok yüksek tutarlar ödüyoruz. Ancak, Adil Kullanım Kotası (AKK) isimli anlamsız uygulamanın sınırını geçince hızımız bir anda 3 Mbps'e düşüyor. Peki, AKK neden anlamsız bir uygulama? Gelin, sebeplerine birlikte göz atalım.
Kotasız, Ama Kotalı İnternet
Firmaların yaptıkları reklamlarda internet paketlerinin kotasız olduğu öne sürülüyor. Bağlantı, aktivasyon gibi ücretlerin olmadığını ve kotasız paketlere sahip olduklarını belirtiyorlar. Ayrıca bu paketler oldukça ucuz olarak gösteriliyorlar. Ancak paketi satın aldıktan sonra gereksiz bir dünya ücret alınıyor.
Alınan ücretlerden sonra önceden bahsedilmeyen AKK isimli uygulama devreye giriyor. AKK'nin indirme sınırımızı geçtiğimizde internet hızımız bir anda 3 Mbps'e düşüyor. Paketimizdeki normal hız 8 Mbps de olsa, 50 Mbps de olsa AKK'yi geçtikten sonra hızımız yine 3 Mbps'e düşüyor.
Adil Kullanım Kotasını Yükseltmek İçin Ek Ücret Ödemek
Pazarın lideri Türk Telekom'da en düşük limitsiz internet paketi 16 Mbps olarak gözüküyor. Yaşadığımız yerin altyapısının ne kadar internet hızını desteklediği önemsenmiyor. Yaşadığımız yer 6 Mbps hızı desteklese de, 10 Mbps hızı desteklese de fiyat değişmiyor. 16 Mbps internet paketini kullanmak zorunda kalıyoruz. Ödemememiz gereken bir fiyatı ödüyoruz.
Bunun üzerine bir de AKK devreye giriyor. Adil Kullanım Kotasını geçtikten sonra hızımız 3 Mbps'e düşürülüyor ve eğer istersek AKK'yi yükseltebileceğimiz söyleniyor. Bunun için yine ek ücretler ödemek zorunda kalıyoruz.
Hızlı Paketlerdeki AKK Anlamsızlığı
Artık neredeyse her şey dijital olarak satın alınarak indirilebiliyor. Dijital olarak oyunlara, filmlere-dizilere, müziklere ve hatta kitaplara ulaşabiliyoruz. Her geçen yıl bu içerikler daha kaliteli ve daha çeşitli bir hale geliyorlar. Dolayısıyla indirdiklerimizin dosya boyutları bir hayli artıyor. Oyunları daha hızlı indirmek, filmleri-dizileri daha kaliteli ve kesintisiz izlemek için de doğal olarak hızlı bir internet hizmetine ihtiyacımız oluyor.
Günümüzde popüler bir oyunun boyutu 50 GB'ı aşıyor. Bazen 1 ayda 2-3 oyun indirmemiz bile gerekebiliyor. Yüksek hızlı paketlerin Adil Kullanım Kotası, diğer paketlere nazaran daha yüksek olsa bile sınırı aşmamak mümkün değil. Sadece dizi izleyerek bile bu sınırı çok kolay aşabiliyoruz. Sadece 10-15 gün hızlı internet kullandıktan sonra hızımız bir anda yine 3 Mbps'e düşüyor.
Hızlı bir internetin ücreti ortalama olarak asgari ücretle çalışan bir bireyin aylık maaşının yüzde 10'una denk geliyor. Biraz daha hızlı internet kullanmak için bir dünya ücret ödedikten sonra bir de AKK derdine düşüyoruz.
Adil Kullanım Kotası olmayan paketler de satışa sunuluyor ama bu paketlerin ücreti bir hayli pahalı. AKK'siz 50 Mbps internet için 300 lirayı gözden çıkarmamız isteniyor.
"AKK Olmazsa; Yoğunluk Oluşur"
Adil Kullanım Kotası durumu birçok kez gündeme geldi ve hala gündemdeki yerini koruyor. Birçok kere AKK'nin hızının yükseltilmesi, kotasının yükseltilmesi veya tamamıyla kaldırılması gibi haberler görüp duruyoruz. AKK ile ilgili haberler öyle bir hale geldi ki; Half-Life 3'ün çıkışından daha fazla dikkat çekiyor.
Yapılan görüşmelerin genelinde aynı şey söyleniyor. "AKK olmazsa; yoğunluk oluşur." Ülkemzde AKK olmayan paketlerin olduğunu belirtmiştim. Ama bu paketler can yakan ücretlere tabi tutuluyor. Ayrıca internet altyapısı üzerinden televizyon yayınları satılıyor ve bunlar AKK'ye dahil edilmiyor. Bu gibi durumları göz önüne aldığımızda "yoğunluk" kelimesi pek doğru gelmiyor.
"Altyapı Yetersizliği Var"
Daha önce birçok kez duyduğumuz nedenlerden birisi "altyapı yetersizliği" sorunu oldu. Daha önce altyapı yetersizliği var diyen pazar lideri Türk Telekom firması, Rekabet Kurulu tarafından altyapı çalışmaları engellemesi nedeniyle ceza almıştı.
Biz kullanıcılar olarak her zaman sorunsuz, ucuz ve hızlı internet hayalleri kurup duruyoruz. Yapılan reklamlarda hep hızlı ve sorunsuz altyapı kelimeleri geçiyor. Yapılan reklamların ne kadar doğruyu yansıttığını sorgulamamak elde değil. Altyapı sorunları var diyen firmalar, reklamlara milyonlarca lira para harcıyorlar. Ama sıkıştıklarında "altyapı sorunları var" demekten de vazgeçmiyorlar. Bu giden meblağları altyapı sorunlarını gidermek için harcayabileceklerini düşünüyorum. Acaba altyapı sorunlarının hep kalmasını mı istiyorlar?
Gelişmekte Olan Ülkelerle AKK Kıyaslaması
Yukarıdaki resim ile gelişmekte olan ülkelerle aramızdaki internet ücretleri kıyaslanmış. İnternet ücreti en pahalı Gürcistan'dan 5 kat fazla ücret ödüyoruz. Ayrıca kişi başına düşen aylık gelirin yüzde 35'ini harcayarak 100 Mbps internet alabiliyoruz. Kabul edin, bu oldukça yüksek bir tutar.
Sizlerde AKK anlamsızlığı hakkında görüşlerinizi yorum olarak yazabilir düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
BTK'ya Göre HD Video İzlemek İçin Dolmasını Beklememiz Gerekiyor
YORUMLAR