9. Bilmök 2013 Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi

Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Kulübü tarafından düzenlenen 9. BİLMÖK 2013 Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi bu yıl da teknolojinin nabzını tutacak. Kayıt için tıklayın!

9. Bilmök 2013 Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi

Ülkemizde gerçekleştirilen pek çok bilişim ve teknoloji dünyası etkinliğinin hem sektörün hem de eğitim kurumlarının gelişmesine büyük katkılarda bulundukları bir gerçek. Bu alanda gerçekleştirilen en büyük organizasyonlardan bir tanesi de Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Kulübü (KOUBK) tarafından 9.'su düzenlenen BİLMÖK 2013 yani Bilgisayar Mühendisliği Öğrencileri Kongresi.

Kongre 16-17-18 Mart 2013 tarihlerinde, Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi / Umuttepe / Kocaeli adresinde düzenlenecek.

Her ne kadar bilgisayar mühendislerine yönelik görünse de etkinlik bilişim, bilgisayar bilimleri ve teknolojiye dair merakı olan, çalışmalar gerçekleştiren ve yeni şeyler öğrenmek isteyen herkese açık. Organizasyonun hedefleri arasında ise teknolojinin ne kadar geliştiği, bunun halka ne ölçüde ve hızda yayıldığı, varolan genel akımlar ve ülkemizde bunların yansımalarının değerlendirilmesi olarak belirlenmiş durumda. Böylece tüketen bir toplumdan bilgi ve teknolojiyi üretebilen bir topluma geçişin başlaması amaçlanmakta.

BİLMÖK 2013'ü sizin için giderek yerinde inceledik ve hem güzel röportajlar hem de oldukça faydalı bilgiler elde ettik. Aşağıda gün gün elde ettiğimiz bilgileri görebilirsiniz.

BİLMÖK 2013 16 Mart Cumartesi günü açılışını gerçekleştirdi ve saat 10 gibi başlayan açılışın ardından sponsorlardan Bilge Adam’ın tüm mühendislere ve mühendis adaylarına yönelik olarak hazırladığı kısa bir konuşma ile resmen başlamış oldu.

16 Mart 2013 Cumartesi – İlk Gün

İlk günün ilk yarısında özellikle girişimci olan gençlere yönelik olarak girişimcilik ve devlet destekleri konusunda bilgilendirmeler gerçekleştiren KOSGEB Kocaeli Müdürü Ertuğrul Çetinkaya böylece fikirlerine destek arayan ancak maddi olarak sıkıntılarla boğuşan genç girişimcilerin faydalanabilecekleri olanakları açık bir şekilde belirtti. KOSGEB’in girişimciliğe ve yerli girişimlere verdiği desteğin önemi ve faydalanma yollarının ne yazık ki istenildiği kadar kullanılmadığı ülkemizde fikri olanların bu fikirlerini hayata geçirmeleri için oldukça önemli olan bu oturum keyifliydi.

Daha sonra OTTO Group IT Direktörü Hakan Erdoğan ise Türkiye’deki e-ticaret ve bu ticaretin geleceği hakkındaki görüş ve gözlemlerini anlatarak, internet işletmeleri konusunda yönelimleri olan kongre katılımcıları deneyimleri doğrultusunda bilgilendirdi. Özellikle bilgisayar mühendisliği alanında çalışmalar gerçekleştiren mühendis adaylarının tercihlerini nasıl en verimli şekilde değerlendirebileceklerine dair faydalı bilgiler edinmeleri kongrenin mühendislik öğrencileri için önemini kanıtlar durumdaydı.

Son dönemlerde bulut bilişim ya da cloud computing’in ne kadar sık telaffuz edildiğini siz de biliyorsunuzdur. SadeceHosting CEO’su Selçuk Saraç ise buluttaki fırsatlar adlı konuşmasında bulut bilişime olan bu ilginin sadece ilgide kalmadığını, sektörel anlamda çok önemli fırsatların var olduğunu gösterdi.

IBM’den tanıdığımız Jale Akyel ise yeni teknolojiler ve beceri açıkları konuşmasında yazılımların geçirdiği değişimlere değinirken Selçuk Saraç gibi bulut bilişimin önemini de atlamadı. Özellikle geçirilen bu büyük değişimin çok daha yeni yeteneklere ihtiyaç duymasının altını çizen Jale hanım böylece pek çok yazılımcı adayının sektör hakkında iyi bir fikir edinmesini sağladı.

Akşam vakitlerindeki son oturumda bilişim ve girişim hakkında konuşan Ömer Erkmen ise birbiri ile iç içe geçmiş olan bilişim ve girişim hakkında değerli bilgilerini paylaştı. Özellikle bilginin ne kadar çabuk eskidiğini ve bilişim destekli girişimlerin bu konuyu dikkate almaları gerektiğinden bahsetmesi güzel bir uyarı niteliği taşıyordu.

17 Mart 2013 Pazar – İkinci Gün

Kongrenin ikinci günü ise saat 9’da başladı ve oldukça hızlı bir şekilde direkt olarak sektörel konuşmaların ve bilgilendirmelerin gerçekleşmesine vesile oldu.

Markafoni IT Direktörü Kıvılcım Hindistan, Türkiye’de IT dünyasının teorileri ve pratiklerine değinmeyi uygun buldu ve bu konuda sahip olduğu bilgileri kongreye katılımcıları ile örneklerle birlikte paylaştı. Özellikle ziyaretçiler tarafından oldukça beğenilen bu konuşmanın pek çok girişimci adayının ve mühendisin yolunu aydınlatmakta bir yardımcı olacağı açık.

Günün ikinci oturumu ise gönüllülük, özgür yazılım ve bilgisayar mühendisliği konusunda konuşma gerçekleştiren Erek Göktürk ise pek çok kongre katılımcısının almak istediği yazılımlara ve mühendisliğe dair bilgileri eğlenceli ve etkileyici bir sunumla anlattı.

Ardından gelen oturumun konuşmacıları ise oldukça kalabalıktı. Sırasıyla şirketlerin bilgisayar mühendisliği eğimine bakış açıları hakkında görüşlerini belirten konuşmacılar şu şekildeydi:

- Hüseyin Ada – KoçSistem
- Barış Yüceses – SoftTech
- Sezer Yeşiltaş – Turkcell
- Mustafa Kıraç – Turkcell
- Ünal Sezer – IBTech

Tabii ki yazılımcıların, mühendislerin ve bilişim meraklılarının ilgi gösterdiği bu kongrede OYUNDER de yer aldı ve Türkiye’de oyun sektörünün dinamiklerinden, oyun geliştiren şirketlerin durum ve ihtiyaçlarından, oyun geliştirici olmak için hangi niteliklere sahip olunması gerektiğinden bahsetti. OYUNDER için konuşmacılar ise Tansu Kendirli, Salih Seçkin Sevinç, Ayda Tangüner, Özgür Soner, Mehmet Ali Altıparmak olarak yer aldılar.

Sobee’den tanıdığımız Mevlüt Dinç ise dijital oyunların Türkiye için önemine değindiği konuşması ile oyunculuğun ve oyun geliştiriciliğinin hiç de yabana atılmayacak bir sektör olduğunu gösterdi.

Google adına kongrede bulunan Search Quality Associate görevinde bulunan Murat Yatağan ise hepimizin yakından bildiği Google’ın ürün kalite departmanından, buradaki kariyer imkanlarından ve başvurmak isteyen adayların özgeçmişlerinde dikkat etmeleri gerekenlerden bahsetti.

Henüz öğrenci iken girişimci olmanın son yıllarda revaçta olduğu açık. Bu konuda kararsız olan ve nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmeyen pek çok öğrencinin faydalanabileceği bilgileri açık açık gösteren PhotoShoter CEO’su Cem Duran, indirdik.com CEO’su Mustafa Acet ve KTH Event Agency’den Efe Kethüda girişimci öğrencilerin girişimciliklerini reel hayata geçirmeleri için kendi hikayelerini anlattılar.

Sosyal medyanın yeni nesil girişimcilikteki değerini ise LinkedIn’den Ali Rıza Babaoğlan tüm mühendis adaylarına anlattı. Özellikle son dönemlerdeki profesyonel iş ağlarının hem çalışanlara hem de girişimcilere pek çok konuda ön ayak olmasının değerini Babaoğlan’ın konuşması gösterdi.

18 Mart 2013 - Üçüncü Gün

Kongrenin bu son gününde de çok değerli konuklar genç mühendislere seslenerek sektörel ihtiyaçları onlara duyurmaya çalıştılar. İlk oturumda karşımıza çıkan Denizbank yetkilisi Halil Bedir, Denizbank'ın gençler ve teknolojiye yönelik yatırımlarından bahsederken onlara iş hayatına dair sahip olduğu engin bilgi birikiminden de haberdar etti.

Bilmök 2013 - Denizbank - Halil Bedir ve Emre Yılmaz Röportajı
Tamindir TV

Bilmök 2013 - Denizbank - Halil Bedir ve Emre Yılmaz Röportajı

Etkinliğin sponsorlarından Denizbank adına konuşmacı olarak BİLMÖK'e katılan Halil ve Emre Bey'le röportaj yapma şansını yakaladık.

Bilmök 2013 - Denizbank - Çığdem Kırali Röportajı
Tamindir TV

Bilmök 2013 - Denizbank - Çığdem Kırali Röportajı

Etkinlik esnasında etkinliğin sponsorlarından Denizbank adına orada bulunan Çiğdem Kırali'yle röportaj yapma şansını yakaladık.

Bilmök 2013 - Organizasyon Komitesi Röportajı
Tamindir TV

Bilmök 2013 - Organizasyon Komitesi Röportajı

Bilmök 2013 etkinliğinin son gününde organizasyon komitesi başkan ve başkan yardımcısıyla organizasyonu değerlendirdik.

Bilmök 2013 - Nazif Berat Röportajı
Tamindir TV

Bilmök 2013 - Nazif Berat Röportajı

Genç girişimci Nazif Berat ile gerçekleştirdiğimiz röportajı izleyebilir ve girişimciliğe dair yeni fikirler edinebilirsiniz.

Halil Bedir'in ardından sahnedeki yerini alan Microsoft yetkilisi Mustafa Kasap ise Windows Phone ve Azure teknolojilerinden bahsederek mobil dünyada Microsoft'un edindiği yerden bahsetti.

Genç girişimci Nazif Berat ise oldukça eğlenceli ve keyif verici sunumu süresince girişimcilik kariyerine nasıl başladığını, karşısına çıkan zorlukları nasıl aştığını ve genç girişimcilerin kariyerleri boyunca hangi adımlardan geçeceklerini kendi hayatından gerçekleştirdiği alıntılar ile bizlere anlatma fırsatı buldu.