4K ve 8K Arasındaki Fark Nedir? 8K TV Almaya Değer mi?

Oyun konsolları, kameralar, televizyon ve bilgisayar monitörlerinde karşımıza çıkan 4K ve 8K terimleri nelerdir? İşte 4K ve 8K arasındaki fark!

Ayşin Demirer -

4K ve 8K terimleri, dijital çözünürlük formatı olarak şeklinde nitelendiriliyor. Bu formatlar sayesinde görüntü deneyimi üst düzeye çıkarılır. Peki, 4K ve 8K arasındaki fark nedir, 8K TV almaya değer mi, 4K ve 8K çözünürlükte izlemek için ideal internet hızı kaç olmalı? Tüm bu soruların cevaplarını sizin için hazırladığımız rehberde bulabilirsiniz.

teknoloji

HDR Nedir? Ne İşe Yarar?

4K Teknolojisi Nedir?

Dijital çözünürlük formatlarından 4K, genel olarak 3840 x 2160 pikseldir. Bu durum ekranda toplamda 8.3 milyon piksel yer aldığını ifade ediyor. 4K teknoloji, çok pikselden oluştuğu için ayrıntıları ve netliği de görüntülerde daha fazladır. Bundan dolayı 4K teknolojisi monitör, bilgisayarın büyük ekranlarında çalıştırıldığında etkileyici ve yüksek performans sunuyor.

4K teknolojisi, 4K altında çözünürlüğe sahip televizyonlardaki HD ve Full HD ekranlardan farklı olarak daha çok detay sunuyor. 4K, akıllı telefonlarda da kullanılan bir teknolojidir. Özellikle 4K teknolojisiyle akıllı telefonlardan kaliteli videolar çekilebilir.

8K Teknolojisi Nedir?

8K teknolojisi, ortalama 8000 piksel genişlikte görüntüler sunuyor. 8000 piksel genişlik hem Rec.2020 (UHDTV) standartları hem de UHD (Ultra High Definition) standartlarına göre 7680 x 4320 piksel çözünürlükte çok yüksek görüntü kalitesinde referansa sahip.

8K teknolojisi tam olarak şunları ifade ediyor;

Görüntü teknolojilerinin zirvesi olarak tabir edebileceğimiz 8K teknolojisi sayesinde ortaya olağanüstü görüntüler çıkar. 8K teknolojili ekranlarla oyun, video içerikleri ve fotoğraflarda keskin, gerçekçi görüntülere ulaşılır. İzleyicilerini içine çeken bir sistemden oluşur. 8K teknolojili ekranlarda içeriklerde detaylar çok belirgindir. Genel görüntü kalitesi üst düzeydedir. Aynı zamanda renklerde daha canlıdır.

4K ve 8K Teknolojileri Arasındaki Farklar

Görüntüleme deneyimini üst düzeye çıkaran 4K ve 8K teknolojileri arasındaki farkları şöyle sıralayabiliriz;

8K TV Almak Mantıklı mı?

8K teknolojili bir televizyon almadan önce mutlaka ne tür içerikler tüketebileceğinize bakınız. 8K içeriklerine erişim şu an için yukarıda belirttiğimiz üzere sınırlıdır. Dolayısıyla güncel televizyon yayınlarındaki birçok içerikte 4K ya da altındadır. Özellikle Dolby Vision, HDR vb. yüksek teknolojilerle içerik izlemek istiyorsanız 8K teknolojili televizyon alabilirsiniz.

4K ve 8K çözünürlüklerde içerikler izlemek içinde ideal internet hızı çok önemlidir. Özellikle bu durum video akış hizmetleri açısından önem arz ediyor. İnternet hızı, yüksek çözünürlükteki videoların problemsiz şekilde kesintisiz izlenmesi ve akması noktasında hayati önem arz ediyor. 4K ve 8K teknolojilerinde olması gereken internet hızlar şöyledir;

Benzer İçerikler

YORUMLAR