3D’nin Devri Geçti, Peki 4K Televizyon Almalı mıyız?
4K teknolojisi hayatımıza çok hızlı ve pahalı girdi. Peki, bu tip bir görüntü sistemine sahip televizyona ihtiyacımız var mı?
HD Ready, 1080p, 3D gibi terimler televizyon almak isteyenlerin kafasında sürekli sorguladıkları kavramlar oldular. Tüm bu kavramlara 2014 yılında 4K'da eklendi. Peki, ama neydi bu 4K neyi destekliyordu, bize ne kazandırabilirdi? İşte soruların cevapları.
4K nedir nasıl çalışır?
4K, izlediğimiz film ya da benzer içeriklerin çözünürlük seviyesi ile ilgili bir tabir. 640x480 (480p) ile başlayıp 1280x720 (720p) ile artan çözünürlük kotası 1920x1080 (1080p) ile zirve yapmıştı. Bu standardın bir üstü 3840x2160 (4K) olarak tanımlanıyor. Bu sistemde normalde ikincil sayı dikey çizgileri temsil ederken, 4K da ilk sayı 3840'ı temsil ediyor. Zaten 4K denmesinin sebebi de 3840'ın 4 bine oldukça yakın bir sayı olmasından kaynaklanıyor.
4K çözünürlüğe sahip ekranlar çok net resimler gösteriyorlar. Ancak bazen 720 ve 1080p arasındaki farkı bile anlamak zor olabiliyor. Bu orunun üstesinden gelmek ve 4K farkını hissetmek için oldukça büyük ekranlara ihtiyaç duyuluyor.
3D öldü mü?
3D televizyonlara geçiş her ne kadar piyasada bolca bulunsa da, ağır ve beklenenini vermeyen bir süreç oldu. Birincisi; büyük ekranlı televizyonlar pahalıydı. İkinci olarak; televizyon seyretmek için bir de gözlük takmak rahatsız edici bir düşünce olarak benimsendi. Hele bir de zaten gözlük kullanan bir kullanıcı için ikinci gözlük, tam bir kabus olabiliyordu. Bunun yanı sıra 3D farklı pek çok formatıyla kafa da karıştırıyordu.
'3D öldü mü?' sorusunun kesin bir cevabı olmadığı gibi, '3D çok popüler' tanımlamasının da bir gerçekliği yok. 3D bugün pek çok evde olan bir sistem değil. İçeriği kısıtlı kaldı ve keyifli 3D içerik seyretmek için BluRay oynatıcılara ve farklı üçüncü cihazlara ihtiyaç duyulması ekonomik olarak 3D sistemlerin hızlı tüketiminin önünde hep engel teşkil etti.
Nasıl bir televizyon almak gerekiyor?
Görüntü teknolojileri en hızlı yenilenen teknolojiler arasında gösteriliyor. Ancak bu teknolojileri destekleyen içeriklere ulaşmak oldukça zahmetli ve pahalı. 3D film izlemek için bir BluRay cihaza sahip olmak ve 3D filmler satın almak, oldukça bütçe sarsan bir durum. 3D yayın yapan normal televizyon kanalı da az ve bunları seyretmek için de çeşitli kurumlara üyelik gerekebiliyor.
Durum 4K için de aynı. Pek çok TV üreticisi çözünürlüğü yukarı çekiyor, ancak yayınlar ve içerikler bu çözünürlükte değilse o kadar para verdiğiniz dev televizyonunuzun diğerlerinden tek farkı, markası oluyor. Öte yandan henüz doyurucu bir içeriğe sahip değilken binlerce lira para harcamak çok da mantıklı görünmüyor.
En yeni görüntü teknolojilerini eve taşımanın avantajları ve dezavantajları
Bugün kalkıp bir 4K TV almak hiç kimseye herhangi bir avantaj kazandırmıyor. Sadece sosyal medyada ve misafirlerinize hava atamanıza yarayacak, atıl bir cihaz olarak evinizde yer kaplayacak. Ucuz 4K TV'lerin de çok iyi olduklarını söylemek de çok yanlış olur. Öte yandan 4K TV'ler için bir senedir doğru düzgün yeterli içerik de yok. Bu yüzden 7.000 TL ve üzeri parayı 4K TV'lere dökmek hiç de mantıklı bir davranış değil. Ancak bu durum, 2015 yılında biraz değişebilir, bu yüzden önce 4K'nın geleceğinin ne olduğunu ve ardından ne zaman işine yarayabileceğini iyice araştırmak son derece akıllıca bir davranış olacak.
Sony'nin Yeni 4K Televizyonları İncelik Rekoru Kıracak
Philips 4K Android Televizyonunu Duyurdu