Şirketler artık bilgisayar donanımlarına yaptıkları harcamaları kısmak ve çalışma ortamlarına pratiklik kazandırmak için bulut depolama sistemini kullanmaya başladılar. Bireysel kullanıcılar da aynı şekilde pratik ve güvenilir bir depolama yöntemi olmasından dolayı bulut depolamaya yöneliyorlar. Biz de bu yazımızda 2017'nin en iyi 10 adet bulut depolama servisini sizlerle paylaşacağız.
Bulut depolama servislerinin çok yaygınlaşması sonucu kullanıcılarda da kafa karışıklığı oluşabiliyor. Hangisini seçeceklerini bilmeyen bilgisayar kullanıcıları en çok kapasiteyi en güvenli şekilde sunan bulut depolama sistemlerini tespit etmeliler. Biz de bu konuda en iyi 10 bulut depolama servisini detaylı olarak inceleyerek fikir edinmenize ve tercihte bulunmanıza yardım etmeye çalışacağız.
1. Dropbox
Bulut depolama sistemlerinin atası olarak tabir edebileceğimiz Dropbox, 2GB civarında ücretsiz depolama alanı sunuyor. Fakat sosyal medya hesaplarınızla Dropbox arasında bağlantı kurmayı ve oradan arkadaşlarınızı Dropbox'a davet etmeyi kabul ettiğiniz takdirde bu depolama alanı hakkınız kolayca 16GB'a yükselebiliyor. Bu alan size yetmezse aylık 10$ karşılığında 1TB'lık depolama alanı alabildiğiniz Dropbox Plus'a da kayıt olabilirsiniz.
Dropbox Business olarak adlandırılan bir ticari sürüm de geliştirilmiş. Bu sürümde kullanıcılar denetlenebiliyor ve birbirleriyle birçok dosyayı bulut sistemi üzerinden paylaşabiliyorlar. Yani işyerleri için oldukça pratik bir çözüm haline geliyor. Dropbox Business'ı aylık 12.50$'lık fiyatla kullanabiliyorsunuz. Fakat üyeliğinizi başlatmadan önce 30 günlük deneme versiyonunu kullanmakta fayda var.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 2GB.
DropBox'a kayıt olmak için tıklayın.
2. Google Drive
Android işletim sistemli cihazlara entegre bir şekilde geldiği için Google Drive çoğu kişinin otomatik tercihi oluyor. Yani birçok kullanıcı ister istemez kendisini bu sistemin içerisinde buluyor. Fakat sunulan geniş depolama alanı ve yüksek kalitedeki fotoğraflarınızı yedekleyebileceğiniz Google Photos gibi ek uygulamalar Google Drive'ı oldukça cazip kılıyor.
Ayrıca Windows ve Mac kullanıcıları için masaüstü uygulaması da var. Fakat arayüz olarak Google Drive'ın çok pratik olmadığını söyleyebiliriz. Ücretsiz olarak verilen 15GB alan az gelirse 100GB için aylık 1.99$'a, 1TB için ise aylık 9.99$'a ücretli üyelik yaptırabilirsiniz.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 15GB.
Google Drive'a kayıt olmak için tıklayın.
3. Mega
Bu bulut depolama sistemi sunduğu geniş depolama alanıyla dikkat çekiyor. Kullanıcılarına ücretsiz olarak 50GB gibi devasa bir alan sunan Mega, Yeni Zelandalı bir servis. Mobil uygulaması sayesinde de kullanım kolaylığı sağlıyor.
Ayrıca firmanın açıklamasına göre sizin dosyalarınız firmanın serverlarına ulaşmadan önce kriptolu şekilde şifrelenerek güvene alınıyor. Mega bu sistemine o kadar güveniyor ki, uzmanların inceleyip kontrol edebilmesi için kaynak kodlarını bile yayınladı. Ücretsiz olarak verilen 50GB'lık alanın az gelmesi pek mümkün değil gibi fakat eğer öyle olursa aylık €4.99 karşılığında 200GB'lık bir depolama alanı da alabilirsiniz.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 50GB.
Mega'ya kayıt olmak için tıklayın.
4. OneDrive
Önceki ismi SkyDrive olan ve Windows 10'un içerisine entegre edilmiş halde gelen OneDrive bu sayede indirmeden hazır olarak kullanabileceğimiz bir depolama sistemi olarak karşımıza çıkıyor. OneDrive, Windows 10'a geçen kullanıcıların birçoğunun tercih ettiği ve bizim de kullanım kolaylığı açısından önerdiğimiz bir bulut depolama sistemi.
Microsoft'un Fotoğraflar uygulaması da fotoğraflarınızı cihazlarınız arasında senkronize etmek için OneDrive'ı kullanabiliyor. Ayrıca OneDrive'ın Android, iOS ve hatta Mac uygulamaları da var. Ücretsiz olarak sunulan 5GB'lık alan diğer bulut depolama servislerine göre az olsa da aylık 1.99$ gibi düşük bir ücret karşılığında 50GB'a yükseltilebiliyor.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 5GB.
OneDrive'a kayıt olmak için tıklayın.
5. iCloud
Eğer iPhone'unuzu komple iCloud'a yedeklemeyi düşünecek olursanız işiniz zor. Çünkü iCloud bulut depolama sistemi ile Apple sadece 5GB ücretsiz depolama alanı veriyor. Fakat rakiplerine göre baktığımız zaman ücretli üyeliklerin daha uygun fiyatlı olduğu da görülüyor.
Sadece iPhone ve Mac kullanıcıları değil, Windows kullanıcıları da iCloud Drive'ı kullanarak dosyalarını bulut ortamında güvenle depolayabilirler. Senkronizasyon konusunda oldukça gelişmiş olan iCloud'un ücretsiz sunulan 5GB'lık depolama alanı yetersiz gelirse aylık 0.99$'lık bir ücret karşılığında 50GB'lık alan satın alınabiliyor. Bu da az gelirse 200GB'lık bir alan 3.99$'dan satılıyor.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 5GB.
iCloud'a kayıt olmak için tıklayın.
6. Box
Box'un kayıt olma sayfasına girdiğimizde direk ücretli üyelik sistemine yönlendiriyor olması firmanın işi daha çok ticari anlamda geliştirmeye çalıştığını gösteriyor. Fakat bu 15$'lık sınırsız depolama alanı veren ücretli üyeliği almak zorunda değilsiniz. Çünkü firmanın sunduğu 10GB'lık ücretsiz bir üyelik de var.
Box'un Mac ve Windows bilgisayarlar için senkronizasyon programının yanı sıra Android uygulaması da bulunuyor. Ayrıca Google Docs ve Office 365 uygulamaları da Box'u destekleyen uygulamalardan. 10GB'lık ücretsiz alan az gelirse aylık 5$ ödeyerek 100GB'lık bir alan da alabilirsiniz.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 10GB.
Box'a kayıt olmak için tıklayın.
7. NextCloud
NexCloud aslında bağımsız olarak bir online bulut depolama sistemi değil. Yani size ücretsiz bir yazılım sunuyor ve bunu isterseniz kendi server'ınızın üzerine kurarak bir bulut depolama sistemi oluşturabiliyorsunuz. Ayrıca kriptolu depolamayı aktifleştirebiliyor ve dosyalarınızı güvene alabiliyorsunuz.
Eğer server'ınız yoksa veya IT konusunda tecrübeniz bulunmuyorsa önceden hazır olarak sunulan NextCloud Box'u tercih etmelisiniz. NextCloud Box aslında bir mini bilgisayar. Raspberry Pi'den oluşan bu mini bilgisayar üzerinde NextCloud depolama sistemi 1TB'lık harddiske önceden yüklenmiş ve ayarları yapılmış olarak geliyor. Tüm bu kolaylıkları sağlayan NextCloud Box'un fiyatı 79.99$.
Ücretsiz verilen depolama alanı: Kullandığınız harddiske bağlı.
NextCloud'a kayıt olmak için tıklayın.
8. SpiderOak
Bu bulut depolama sistemi de diğer birçoğunda olduğu gibi dosyalarınızın daha serverlara ulaşmadan kriptolu olarak şifrelenerek güvene alındığını söylüyor. Fakat SpiderOak, Mega'nın yaptığı gibi yapmıyor ve kaynak kodlarını yayınlamıyor. Bu sebepten dolayı da güvenlik anlamında ne kadar başarılı olduğunu ve sistemin bir açığı olup olmadığını kesin olarak bilemiyoruz.
SpiderOakOne adlı program Windows, Mac ve Linux için indirilebilir durumda olduğu gibi mobil olarak da Android ve iOS cihazlarda da kullanılabiliyor. Ayrıca internet sitesi üzerinden doğrudan giriş de yapabilirsiniz. Ücretsiz olarak sunulan 2GB'lık alan bu depolama sisteminde yalnızca 60 gün ile sınırlı. İsterseniz aylık 9$ karşılığında yapacağınız üyelik ile 250GB'lık bir depolama alanı satın alabilirsiniz. Daha fazlası gerekirse aylık 12$'a 1TB veren bir üyeliği de bulunuyor.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 2GB. (60 gün ile sınırlı.)
SpiderOak'a kayıt olmak için tıklayın.
9. IDrive
IDrive'ın arayüzü e-posta, Facebook ve Twitter aracılığıyla dosya aktarımına da izin veriyor. Bu depolama sisteminin en güzel yönü, hesabınızdan bazı dosyaları silseniz bile sildiğiniz dosyalar bulut depolama sisteminin server'larından doğrudan silinmiyor. Yani yanlışlıkla bir şeyleri silip kaybetme ihtimaliniz pek yok.
IDrive ayrıca IDrive Express adlı bir sistem de sunuyor. Bu servis eğer tüm verilerinizi kaybetseniz bile size içerisinde tüm verilerinizin yer aldığı fiziksel bir harddisk yolluyor. Sunulan 5GB'lık ücretsiz alan yetersiz kalırsa da yıllık 52$ karşılığında 2TB'lık bir depolama alanı alınabiliyor.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 5GB.
IDrive'a kayıt olmak için tıklayın.
10. pCloud
Bu bulut depolama sistemine yükleyebileceğiniz dosyaların boyutuna herhangi bir limit konulmamış. Bu sayede en büyük boyutlu dosyalarınızı bile upload edebiliyorsunuz. Masaüstü ve mobil platformlar için ulaşılabilir olan servise internet sitesi aracılığıyla da giriş yapılabiliyor.
İsviçreli bir firmanın servisi olan pCloud'un 20GB'lık ücretsiz alanı yetersiz kalırsa aylık 3.99$ ödeyerek 500GB depolama alanı sunan premium üyelik alabiliyorsunuz. Daha da artırmak isterseniz aylık 7.99$ ödeyerek 2TB alan alabilirsiniz.
Ücretsiz verilen depolama alanı: 20GB.
pCloud'a kayıt olmak için tıklayın.