2015 Yılında Google Neden Android’in Kontrolünü Kaybetti?
Android işletim sistemi 2015 yılında aralıklarla darbe aldı, Android 6.0 Marshmallow bu darbeleri geçiştirmesine yetmiyor.
Android işletim sistemi 2015 yılında aralıklarla darbe aldı. Evet, bir yandan Android 6.0 Marshmallow hazırlandı ve güncellemelere başlanacak ama yine de Android işletim sisteminin sorunları oldukça düşündürücü ve ciddi görünüyor.
Her şeyden önce Android işletim sistemi kulanım oranlarına dikkat edecek olursak, Android Lollipop henüz pazarda çok yerleşmiş bir sistem değil. Yeni çıkan akılı telefonlar Android 5.x Lollipop destekleri için bu oranı yükseliyor, ancak Marshmallow bu yükselişi engelleyecek gibi görünüyor. KitKat işletim sistemi hala yüzde 40’larda dolaşırken, 6.0 Marshmallow’un bu döngüye dahil olması Google Android işletim sisteminin güncelleme sorunları yaşamasına sebep olabilir. Akıllı cihazlar ilk önce 5.x Lollipop’a mı güncellenecekler yoksa doğrudan Marshmallow 6.0’a mı geçecekler? Bu henüz netlik kazanmış değil.
Bu noktada Google, 2015 yılında büyük darbe aldığı Stagefright tehdidini de göze almak durumunda. Çünkü Android telefonların neredeyse tümünü etkileyen Stagefright 1 ve hemen ardından gelen Stagefright 2 Android telefon üreticilerini de zor durumda bırakıyor.
Stagefright Google Android sistemleri, sakat bıraktı
LG, Samsung ve Google Stagefright için bir ittifak ortaya koydular. Bu ittifak her ay cihazlardaki Android yazılımların güncellenmesini kapsıyor. Ancak bu noktada HTC Google’ın bu stratejisini baltalayan açıklamalarıyla bu ittifakın bir işe yaramayacağını açıklayınca Android kullanıcıları rahatsız oldular. Yeni Nexus cihazların Android 6.0 Marshmallow ile gelecek olması Stagefright tehdidini çok etkilemeyecek. Marshmallow’a güncellenecek olan cihazların kısıtlı olması bu tehdidi tamamen ortadan kaldırmıyor.
Google hala Stagefright için çare üretemedi
Google Android telefonları kasıp kavuran bu kötücül yazılım için somut bir yazılım ortaya çıkarmış değil. Çünkü her Google yamasının ardından Stagefright evrim geçiriyor ve bir üst sürümüyle telefonları tehdit etmeye devam ediyor. Android telefon üreticilerinin de bu konuda elleri kolları bağlı, Google Android stok yazılımlarında bir çare olmazsa ürettikleri her telefon Stagefright tehdidine maruz kalma şansına sahip.
Android pazarının son durumu
Apple ve Microsoft pazara yeni telefonlarla girdi bile. 2016 yılında Android telefonların pazar payında radikal bir değişiklik gözlenmese de satışların yüzde 5-7 arası düşeceği konuşuluyor. HTC’nin pazardaki başarısızlığı, Sony’nin zayıf pazarlama stratejileri, Samsung’un pahalı olması ve ürün yelpazesini çok karışık bir hale getirmesi gibi sebepler, bu düşüşte etkili olacaklar diye düşünülüyor. Öte yandan Sony 2016’dan itibaren akıllı telefon departmanını tamamen susturabilir. HTC ise yeni bir telefon daha çıkarabilir mi, o da meçhul. Samsung Galaxy S7 serisine ağırlık verecek gibi görünse de iPhone 7 tehdidi karşısında her zamankinden daha yalnız ve savunmasız görünüyor.
Öte yandan Android pazarında bir ürün enflasyonu da var. Çinli üreticiler pazara Android telefonları ucuza pazarlamaya devam ediyorlar. Bu üreticiler Android işletim sistemlerinde yaşanan güvenlik sorunlarına takılmamak için Cyanogen OS gibi bağımsız işletim sistemlerine yöneliyorlar. Google Android işletim sistemleri iOS, Windows 10Mobile ve Cyanogen 12 OS gibi alternatifler kaşısında zorlanıyor. Bu noktada da Google Android işletim sistemine hakim olmakta zorluk çekiyor.
Android Dünyasının Baş Belası Stagefright Gittikçe Daha Tehlikeli Olmaya Başladı
Korkutan Virüs Stagefright, Android Cihazınızı Etkiledi mi? Anında Öğrenin!