Son birkaç yılda mobil cihazlarda meydana gelen donanımsal ve yazılımsal gelişmeler üreticileri de seleflerinin daima önüne geçen uygulamalar geliştirme konusunda yönlendiriyor. 2015 yılına merhaba demeye hazırlandığımız şu günlerde geride bıraktığımız yıla şöyle bir dönüp bakınca genel olarak çok başarılı uygulamaların markette yerlerini aldıklarını görebiliyoruz.
Ses getiren uygulamaların birçoğu ne yazık ki ücretli olarak sunuluyor. Fakat ücretsiz olarak sunulup da beklentilerimizin kat be kat üzerinde başarılara imza atan uygulamalar da bir hayli fazla. Bu yazımızda iOS cihazlara ücretsiz olarak indirilebilen uygulamaları derlemeye karar verdik. Hem iPhone hem de iPad cihazlarınıza tamamen ücretsiz olarak indirebilediğiniz, 2014 yılının en iyi iOS uygulamalarını hep beraber tanıyalım.
1- Health Mate
Sağlıklı bir yıl olması dileğiyle listemizi gelişmiş bir sağlık uygulamasıyla açalım. Health Mate sağlıklı bir yaşam sürdümek isteyen, formuna dikkat eden ve günlerini aktif geçirmeyi seven kullanıcılara hitap eden bir yapım.
Uygulama en temel anlatımıyla kullanıcıların günlük olarak attıkları adımları hesaplıyor, cihazın dahili sensörlerini kullanarak nabız değerlerini kontrol ediyor ve kişileri daha fazla hareket etmeye yönlendirmek için çeşitli direktiflerde bulunuyor. Uygulamada kullanılan arayüz, hem bilgilerin okunmasını hem de kullanıcıların farklı fonksiyonlar arasında geçiş yapabilmesini kolaylaştırıyor. Daha önce bu tarz bir uygulama kullanmamış olan kişiler bile Health Mate'i kullanırken butonlar arasında kaybolmayacaktır.
2- Storehouse
Fotoğraflar ve videolar çekip anlarınızı ölümsüzleştirmek sizin için bir tutkuysa Storehouse'u mutlaka denemelisiniz. Storehouse temel olarak fotoğrafları ve videoları kombine ederek onlardan orijinal hikayeler oluşturmaya yarıyor.
Güzel bir seyahati, güneşli bir yaz sabahını veya daimi kılmak istediğiniz herhangi bir anınızı ilgi çekici bir şekilde sunmanızı kolaylaştıran Storehouse son derece şık ve modern bir görünüme sahip. Biraz kısıtlı da olsa kişiselleştirme araçlarına da sahip olan uygulama, görselliğe önem veren herkes tarafından sevilecektir.
3- Photo Sphere Camera
Konu hazır görsellikten açılmışken; henüz Photo Sphere Camera uygulamasını denemediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Google tarafından tasarlanan bu uygulama sayesinde 50 megapiksele varan 360 derecelik panorama fotoğraflar çekebilirsiniz. Çektiğiniz fotoğrafları Google Maps üzerinde paylaşabilir ve aynı şekilde diğer kullanıcıların çektikleri görsellere de göz atabilirsiniz.
Maceraperest, keşfetmeyi ve gezmeyi seven kullanıcılara hitap eden Photo Sphere Camera ile daha önce hiçbir kamera uygulaması ile yaşamadığınız bir deneyime hazır olun!
4- MyRoll
Albümünüzde binlerce fotoğraf varsa ve bunları düzenli bir şekilde tutmakta zorlanıyorsanız MyRoll size yardım etmeye hazır! Uygulamada dört ana fonksiyon bulunuyor; paylaşma, düzenleme, keşfetme ve kişiselleştirme.
Paylaşma fonksiyonu ile sahip olduğunuz fotoğrafları dilediğiniz kişilerle kolayca paylaşabilirsiniz. Düzenleme fonksiyonu ile aynı etkinliklerde çektiğiniz fotoğrafları kolaj yapabilir ve bu sayede daha düzenli bir albüm yaratabilirsiniz. Keşfetme özelliği, kalabalık bir albümde en fazla ilginizi çekebilecek görselleri ön plana çıkartıyor. Kişiselleştirme ise kullanıcıların alışkanlıklarını ve beğenilerini göz önüne alarak orijinal düzenleme seçenekleri sunuyor.
Fotoğrafları düzenlemenin en kolay yolunu sunan MyRoll'u indirmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
5- Wickr
Wickr karşımıza ilginç bir mesajlaşma uygulaması olarak çıkıyor. Ücretsiz olarak sunulan bu uygulamayı kullanarak çevremizdekilere fotoğraflar, videolar, dosyalar ve sesli notlar gönderebiliyoruz. Hatta göndermeyi planladığımız fotoğraflara çıkartmalar, filtreler ve grafiti gibi onları daha dikkat çekici hale getirebilecek öğeler de eklemek mümkün.
Gelelim Wikr'ın en önemli özelliğine; uygulamayı kullanarak gönderdiğiniz mesajlara kendi kendilerini silme özelliği ekleyebiliyoruz. Örneğin gönderdiğimiz fotoğrafı beş dakika sonra silinecek şekilde ayarlayabiliyoruz. Alıcı kişi bu süre içerisinde fotoğrafa bakmazsa ne yazık ki bir daha göremiyor!
On kişiye kadar grup sohbeti yapma özelliği barındıran Wickr, farklı mobil uygulamalar üzerinde denk geldiğimiz orijinal ve ilginç özellikleri tek bir yerde toplayan başarılı bir uygulama.
6- Swiftkey Keyboard
Mobil cihazlarımız üzerinde en sık gerçekleştirdiğimiz aktivitelerden bir tanesi de hiç şüphesiz ki yazı yazmaktır. Bir gün boyunca gönderdiğimiz mesajları, emailleri, yaptığımız web gezintilerini ve aldığımız notları hesaba kattığımızda ortaya çıkan sonuç gerçekten şaşırtıcı. Haliyle bu işlemler esnasında kullanabileceğimiz pratik bir klayve uygulamasına olan ihtiyaç da bir hayli fazla.
Swiftkey Keyboard bu kategoriye alabileceğimiz başarılı bir uygulama. SwiftKey kullanıcıların yazma karakterlerini ve en sık kullandıkları kelimeleri analiz ederek tamamen kullanıcı odaklı bir deneyim sunuyor. Tamamen size göre tasarlanmış bir deneyime kavuşmak için uygulamayı bir süre kullanmak gerekiyor.
7- Hyperlapse
En fazla tercih edilen sosyal medya uygulamaları arasında yer alan Instagram, 2014 yılında Hyperlapse uygulaması ile tüm dikkatleri üzerine topladı.
Uygulama uzun videoları gelişmiş imaj sabitleme ve sinematik efektler yardımıyla kısaltıyor ve hızlandırıyor. Filmlerde ve kliplerde görmeye alıştığımız bu görsel efekti hiçbir ekstra ekipmana ihtiyaç duymadan siz de kolayca oluşturabilirsiniz.
Arabada giderken, konserdeyken veya hareket eden nesneleri çektikten sonra Hyperlapse ile onları bambaşka bir boyuta taşıyabiliyoruz. Uygulama sayesinde videoları 12 kata kadar hızlandırmak mümkün. Elbette oluşturduğunuz çalışmaları Facebook ve Instagram hesabınızda takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Uygulamanın en iyi tarafı da hiçbir üyelik veya kayıt prosedürü gerektirmemesi.
8- Timeful
Zamanınız değerliyse Timeful'u mutlaka cihazınızda bulundurmalısınız. Planlama, zaman çizelgeleri oluşturma ve yapılması gerekenleri belli bir düzene göre organize etme konusunda yardımcı olmak üzere tasarlanmış olan Timeful'u kullanarak önemli işlerinizi unutma riskini ortadan kaldırarak belirli zaman dilimlerine göre organize edebilirsiniz.
Sınavlarımızı, toplantılarımızı, yapılacaklar listemizi Timeful üzerine not alarak unutmaya bağlı olarak bu etkinlikleri ve organizasyonları kaçırma riskini sıfıra indiriyoruz. Hatta hazırladığımız zaman çizelgelerini farklı kullanıcılarla takvim uyuglamaları vasıtasıyla paylaşabiliyor ve onları da mevcut durumlardan haberdar edebiliyoruz.
Genel olarak Timeful pratik bir planlama uygulaması arayan herkes tarafından mutlaka denenmesi gerekenler arasında.
9- Elevate
Elevate tam anlamıyla günlük zihin egzersizleri yaparak düşünce, karar verme ve kavrama yetilerini geliştirmek isteyen kullanıcılara yönelik bir uygulama. Elevate tam tamına 25 farklı akıl oyunu sunuyor. Bu oyunlar kullanıcıları farklı yönlerden sınayarak zihin egzersizi yaptırıyor.
Elevate'te kendimize takvimler oluşturabiliyor ve zihin egzersiz iyapmak istediğimiz zamanları seçebiliyoruz. Bu sayede boş vakitlerimizde bu uygulama sayesinde günlük zihin egzersizi periyodumuzu tamamlayabiliyoruz.
Giderek artan zorluk seviyesi Elevate'in en iyi yanlarından biri. Hemen zor sorularla başlamak yerine önce göreceli olarak kolay sorularla katılımcıları ısındırıp daha sonra zorlayıcı sorular soruyor.
10- Carousel
Dropbox tarafından ücretsiz olarak sunulan bu pratik uygulama, kullanıcıların mobil cihazlarında depoladıkları fotoğrafları ve videoları daha düzenli bir şekilde tutmalarını sağlıyor.
Özellikle çok sayıda fotoğraf ve video çekmeyi seven ve bunları düzenli bir şekilde arşivlemeyi amaçlayan kullanıcılara hitap eden Craousel sayesinde görsel içeriklerinizi Dropbox hesabınıza aktarabilir ve bu sayede cihazınızda boş yer açabilirsiniz.
Carousel'de Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya kanallarının kısayolları da mevcut. Bu özelliği kullanarak paylaşmak istediğiniz içerikleri birkaç saniye içerisinde paylaşabilrisiniz.
11- Inbox
Google tarafından piyasaya sürülen Inbox, birden fazla mail kullananların işlerini daha düzgün ve düzenli bir şekilde yürütebilmeleri için özel olarak tasarlanmış.
Hem iş hem de özel hayatta güvenle kullanılabilecek olan Inbox, gelen kutunuzu düzenleyerek herhangi bir maili gözden kaçırma riskinizi sıfıra indiriyor. Buna ek olarak o an ihtiyaç duymadığınız ve daha sonra görmek isteyeceğiniz içerikleri de ikinci plana atıyor.
Gelişmiş mail arama fonksiyonu, hatırlatıcı özelliği ve mesaj sınıfla algoritması ile Inbox, kalabalık gelen kutularını hiç olmadıkları kadar düzenli kılıyor.
12- Skype Qik
Skype milyonlarca kişi tarafından dünyanın farklı bölgelerindeki kişilerle iletişim kurmak için kullanılan bir servis. Görünüşe göre Microsoft Skype Qik uygulaması ile bu popülerliği artıracak. Bu uygulama birçok kullanıcının uzun zamandır özlemini duyduğu bir konua çözüm getiriyor; grup video mesajlaşma.
Tamamen ücretsiz olarak sunulan bu uygulama sayesinde kalabalık arkadaş veya iş çevresi gruplarına kısa videolar gönderebilir ve bu sayede iletişim kurabilirsiniz. Kullanıcı dostu ve modern arayüzüyle dikkat çeken Skype Qik, iletişim kurma alanına yeni bir boyut kazandırıyor.
13- Journi
Sık sık seyahat etmeyi seven ve gezilerini not etmek isteyen kullanıcılara hitap eden Journi tamamen ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulamanın en büyük avantajı internet bağlantısı olmadan da çalışabiliyor olması. Bu sayede hattınızın çekmediği veya internet paketinizin bittiği zamanlarda bile Journi'yi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Elbette internet bağlantınız olduğunuz sürece Journi'yi kullanmak daha fonksiyonel. Uygulama GPS ile konumunuzu otomatik olarak tanımlayarak gezilerinizi harita üzerinde gösteriyor. Bu sayede geçmiş seyahatlerinizi harita üzreinden takip edebilir ve gezileriniz esnasında ne gibi tecrübeler yaşadığınıza göz atabilirsiniz.
14- Camu
Fotoğraf çekmekten hoşlanan ve çektikleri fotoğraflara farklı efektler ekleyip onları daha ilgi çekici bir hale getirmeyi amaçlayan kullanıcılara hitap ediyor. Uygulamada bulunan benzersiz filtreler fotoğraflara farklı bir atmosfer kazandırıyor ve sosyal medya kanalları üzerinde paylaşıldıklarında daha fazla ilgi çekmelerini garantiliyor.
Filtrelere ek olarak uygulamada kolay yapma fonksiyonu ve ve görsel efektler de bulunuyor. Bana kalırsa Camu'nun sadece filtrelerle sınırlı kalmaması ve ekstra fonksiyonlar barındırması olumlu bir özellik. Eğer siz de çektiğiniz fotoğrafları hemen düzenleyebilecğeiniz pratik ve kapsamlı bir araç arıyorsanız Camu'yu mutlaka denemelisiniz.
15- 1Password
Güvenliği de es geçmemek gerek değil mi? 1Password AES 256-bit şifreleme özelliği ile dikkat çeken bir uygulama. Bu sayede kullanıcılar tamamen güvenli bir şekilde şifrelerini kullanabiliyor ve farklı servislere tek bir tıklamayla bağlanabiliyorlar.
Temel olarak 1Password, kullandığınız her site için şifreler üretiyor ve bunları hatırlıyor. Uygulamada TouchID özelliği de mevcut; bu sayede sizden başka birinin şifrelerinze ulaşması engellenmiş oluyor. Tamamen ücretsiz olarak sunulan bu uygulama hem kullanışlı hem de güvenli bir şifre yönetim aracı arayanların mutlaka göz atması gereken seçeneklerden.
16- Paper
Facebook tarafından sunulan Paper, kullanıcıların olup biten gelişmelerden haberdar olmak için kullanabilecekleri bir haber takip uygulaması olarak öne çıkıyor. Facebook kullanıcılarına farklı bir kullanım deneyimi getiren Paper sayesinde Facebook çevrenizdeki gelişmeleri sıkı bir şekilde takip edebilirsiniz.
Uygulama aracılığı ile Facebook haberleri arasında gezintiler yapabilir, ilginizi çekenlere yorum atabilir veya onları paylaşabilirsiniz. Tamamen kullanıcı odaklı çalışana arayüz ile her kullanıcı kendine en uygun arayüzü oluşturabiliyor.
17- Cinamatic
Kısa film oluşturmanın en keyifli ve en kolay yolunu sunan Cinamatic sayesinde 3-60 saniye arasında değişen filmler çekebilirsiniz. Çeşitli video filtreleri de bulunduran uygulamada sıradan görünen videolara bile birkaç dokunuş yaparak onları ilgi çekici çalışmalara dönüştürme şansına sahipsiniz.
Facebook, Vine, YouTube ve Vimeo desteği de sunan Cinamatic bu konuda kullanabileceği kapsamlı ve aynı zamanda kolay kullanılan bir uygulama arayan herkesin göz atması gereken yapımlardan.
18- IFTTT
IFTTT en basit tanımıyla bir otomasyon uygulaması olarak düşünülebilir. Kullandığımız servislerin ve uygulamaların bir hayli fazlalaştığı şu günlerde IFTTT gibi bir uygulama hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırıyor.
IFTTT ile farklı servisleri birbirlerine bağlayabilir ve kendi belirleyeceğiniz durumlarda organize bir şekilde hareket etmelerini sağlayabilirsiniz. Farklı türden görevleri uygulamaya tanımlamak mümkün. 50'den fazla servis desteği sunan IFTTT rutin işlemleri hızlı bir hale getirmek isteyen herkesin mutlaka kullanması gereken yapımlardan bir tanesi.
19- EasilyDo
EasilyDo, farklı dallarda ödül kazanan bir assistan uygulaması olarak düşünülebilir. Az efor çok iş mantığı üzerine kurulu olan EasilyDo sayesinde telefon rehberinizi düzenleyebilir, mail hesaplarınızı organize edebilir ve seyahatlerinizi planlayabilirsiniz.
Farklı servislerle sorunsuz bir şekilde çalışıyor olması uygulamanın en iyi yönleri arasında yer alıyor. EasilyDo ile aynı zamanda sık sık kullandığınız uygulamaları yapmanız gereken işlerle bağlayabilir ve bu sayede daha verimli bir işleyiş yakalayabilirsiniz.
20- Cloak
Gerçek hayatta kullanılabilecek bir 'gizlilik modu' deneyimine hazır mısınız? Bu terimle genelde bilgisayar programları ve mobil uygulamalarda kaşılaşırız fakat Cloak bu terimi gerçek hayata taşıyor.
Karşılaşmak istemediğiniz kişilerden, eski sevgilinizden ve kavgalı olduğunuz arkadaşlarınızdan bu uygulama sayesinde uzak durabilirsiniz. Uygulama harita üzerinde belirlediğiniz kişileri gösteriyor ve konumlarını size bildirimler üzerinden gösteriyor. Yakınınızda görmek istemediğiniz birileri varsa Cloak ile bu kişilerden sakınabilirsiniz.
Orijinal ve farklı bir fikir üzerine kurulu olan Cloak tamamen ücretsiz olarak indirilebiliyor.