Merhaba, yılbaşının yaklaşmasından hareketle sizlerle bir süredir farklı bütçelere göre toplama bilgisayar önerilerimizi paylaşıyoruz. Eğer sevdiklerinize ya da kendinize güzel bir yılbaşı hediyesi almak istiyorsanız bu rehberlerimizden yararlanabilir ve bütçenize uygun güzel bir oyun bilgisayarı oluşturabilirsiniz. Bilgisayar toplama rehberi yazılarımızda bu sefer 2000 TL ve 2500 TL arasındaki bütçelere uygun bir sistemi ele alacağız. Sistemimizde kullanacağımız parçalara göz atarken yüksek performanslı parçalar seçmeye özel gösterdik.
2000 - 2500 TL arası bilgisayar toplama rehberimize başlamadan önce şu ön bilgileri paylaşmamızda fayda var:
- Sistemimiz sadece bilgisayar kasasını kapsamakta. Yani monitör, hoparlör, klavye ve fare gibi çevre birimlerini hesaplamaya dahil etmiyoruz
- Birleştireceğimiz sistemde CD - DVD ya da Blue-Ray gibi optik sürücülere yer vermiyoruz; çünkü güncel anakartlar USB belleklerden işletim sistemi kurulumunu destekliyorlar ve optik medyaların kullanımı giderek azalıyor
- Hesaplamalarımızı yazıyı hazırladığımız tarihteki dolar kuruna (1 $ = 2.97 TL) göre yapmaktayız. Bu dolar kurundaki değişim parçaların fiyatlarının da değişmesine neden olacaktır.
Bu bilgilendirmeyi yaptıktan sonra sistemimizde kullanacağımız parçalara sırasıyla göz atalım:
İşlemci
Toplayacağımız sistemde işlemci olarak Intel bir işlemci seçiyoruz. Bunun sebebi sistemimizin bir oyun bilgisayarı olacak olması ve i5 işlemcilerin oyunlarda tatmin edici performans sergilemeleri. Belirlediğimiz bütçe dahilinde 1150 soket yapısına sahip olan Intel Core i5 4460'yı uygun gördük. Daha yeni olan ve Skylake mimarisini kullanan i5 6400 işlemci aynı fiyat aralığında olmasından ötürü dikkatinizi çelebilir. Fakat i5 6400'ün çekirdek hızının ciddi anlamda düşük olması ve bu işlemciyi tercih etmenizin anakart ve RAM maliyetini artıracak olması nedeniyle bu işlemciyi tavsiye edemiyoruz. Ayrıca Skylake mimarisi ile gelen DDR4 RAM teknolojisinin şu an gözle görülür bir performans artışı sunmaması ve DDR3 bellekler ile DDR4 bellekler arasında performans farkı olmaması i5 4460'ı tercih etmemiz için bir başka faktör.
İşlemcide daha yüksek bir model tercih edebilmemiz de mümkün; fakat biz ağırlığı ekran kartına kaydırmayı uygun gördük. Dilerseniz tam tersini yaparak ağırlığı işlemcide kullanabilir ve daha kuvvetli bir işlemciye geçebilir, ekran kartından kısabilirsiniz.
Intel Core i5 4460'ın şu an piyasadaki fiyatı 610 TL - 680 TL arasında değişmekte.
Anakart
İşlemcimizin çarpan kilidinin kapalı olması nedeniyle sistemimizde overclock yapmayacağımızı varsayarsak standart bir anakart işimizi görebilir. Biz oyun bilgisayarı toplayacağımız için anakartının ses kartının da önemli olacağını varsayıyoruz ve üzerinde analog 7.1 ses çıkışına ve optik ses çıkışına yer veren bir anakart seçiyoruz. Eğer 5.1 ya da 7.1 bir hoparlör ya da kulaklık kullanmak isterseniz Gigabyte H81M-HD3 güzel bir seçim olacaktır. Fakat bu tür bir ses sistemi kullanmayacaksanız daha makul fiyatlı 1150 soket anakartlara göz atabilirsiniz.
Anakartın üzerinde sadece 2 RAM yuvasının bulunması eskiden olsa bir problem olarak görülebilirdi. Fakat 8 GB boyutundaki tek modül RAM'lerin artık kullanılıyor oluşu bu problemi ortadan kaldırıyor ve bu sistemde maksimum 16 GB RAM kullanabiliyorsunuz.
Gigabyte H81M-HD3'nin piyasadaki fiyatı 215 - 240 TL civarında
RAM
Sistemimizde 8 GB miktarında tek modül bir DDR3 RAM tercih edebiliriz. Bu RAM'ler günümüz oyunlarının miminum sistem gereksinimlerinin üzerinde bir bellek miktarı sunuyor.
Sisteminizde kullanacağınız RAM'i seçerken tek modül olmasına, gecikme değerinin CL9 olmasına dikkat edin. Üzerinde soğutma kiti olan RAM'ler de tercih edebilirsiniz. Bu tür soğutma kipine sahip RAM'ler genelde 1600 MHZ hızında çalışıyorlar.
Bahsettiğimiz özelliklere sahip DDR3 RAM'ler genelde 165 - 180 TL arasında değişen fiyatlara sahipler.
Ekran Kartı
Ekran kartında kesenin ağzını biraz açıyoruz ve yüksek bellek miktarıyla yüksek veriyolu genişliğini birleştiren bir ekran kartı tavsiye ediyoruz. AMD'nin R9 380 çipini kullanan Sapphire R9 380 NITRO Dual-X 4GB 256 Bit veriyolu genişliğine ve 985 Mhz çekirdek hızına sahip sahip. Güncel oyunların yavaş yavaş 2 GB video belleği limitini zorlamaya başladıkları düşünülürse bu ekran kartının geleceğe yönelik bir yatırım olacağı söylenebilir.
Piyasada R9 380 model ekran kartlarının 2 farklı versiyonu bulunmakta. Tercih yaparken 2 GB modellerin de piyasada olduğuna dikkat etmenizi ve bu modeller yerine 4 GB modelleri seçmenizi tavsiye ediyoruz.
İşlemci bölümünde de bahsettiğimiz üzere sistemimizde ağırlığı ekran kartı yönünde kullandık. Eğer daha güçlü bir işlemcide karar kıldıysanız ekran kartını 2 GB AMD R9 270X ekran kartına düşürebilir ve bu bütçeyi işlemciye yönlendirebilirsiniz. Ya da genel olarak sistemin maliyetini düşürebilirsiniz.
Sapphire R9 380 NITRO Dual-X 4GB piyasada 820 - 860 TL arasında değişen fiyatlara sahip.
Sabit Disk
Sistemimizde sabit disk olarak fiyat/kapasite oranı yüksek olan 3.5" 1 TB 7200 RPM sabit diskleri tercih ediyoruz. Eğer ekran kartından bütçeyi kısmayı düşünürseniz bu sabit diske ek olarak sadece işletim sistemini kuracağınız bir SSD disk de satın alabilirsiniz. Fakat SSD'nin oyun performansınızı etkilemeyeceğini, sadece yükleme sürelerini ve işletim sistemi açılış - kapanış sürelerini kısaltacağını belirtmekte fayda var.
1 TB'lık 3.5" 7200 RPM sabit disklerin fiyatları piyasada 200 - 220 TL civarında.
Kasa
Kasa tercihi olarak 600 Watt güç kaynağına sahip olan bir kasa tavsiye ediyoruz. Bu özelliğe sahip fiyat / performans oranı yüksek bir kasa arıyorsanız Zalman R1 600LE'yi önerebiliriz. Klasik hatlara sahip olan bu kasanın dahili soğutma imkanı overclock yapmayacağımız için yeterli olacaktır.
Zalman R1 600LE'nin piyasa fiyatı 350 - 380 TL arasında değişiyor.
Genel Toplam
Sistemimizdeki parçaların minimum fiyatlarını toplayalım:
İşlemci - i5 4460 - 610 TL
Anakart - Gigabyte H81M-HD3 - 215 TL
RAM - 8 GB DDR3 CL9 RAM - 165 TL
Ekran Kartı - Sapphire R9 380 NITRO Dual-X 4GB - 820 TL
Sabit Disk - 3.5" 1 TB 7200 RPM sabit disk - 200 TL
Kasa - Zalman R1 600LE - 350 TL
Toplam - 2360 TL
Hesapladığımız fiyatlar parçaları satın aldığınız mağazaya ve dolar kuruna göre değişebilir. Bu nedenle bu fiyatların aynı olacağını size garanti edemiyoruz. Ama yaklaşık bir fiyat elde edebilmeniz mümkün.
Bilgisayar Toplama Rehberi ile Kendi Bilgisayarlarınızı Oluşturun!