Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz sene yine bu dönemlerde sizlerle toplama bilgisayar tavsiyelerimizi paylaştığımız yazılarımızı yayınlamıştık. Aradan geçen 1 senenin ardından dolar kurunun artışına bağlı olarak bu listeleri güncellememiz gerektiğini düşündük. Bu nedenle yeni oyun bilgisayarı toplayabilmeniz için güncel bir liste oluşturuyoruz. Hazırladığımız yeni bilgisayar toplama rehberi hesaplı bir oyun bilgisayarı oluşturabilmenizi amaçlıyor.
Yeni oyun bilgisayarınızda kullanacağınız parçalara geçmeden önce şu noktalara vurgu yapmamızda fayda var:
- Sistemimiz sadece bilgisayar kasasını kapsamakta. Yani monitör, hoparlör, klavye ve fare gibi çevre birimlerini hesaplamaya dahil etmiyoruz
- Birleştireceğimiz sistemde CD - DVD ya da Blue-Ray gibi optik sürücülere yer vermiyoruz; çünkü güncel anakartlar USB belleklerden işletim sistemi kurulumunu destekliyorlar ve optik medyaların kullanımı giderek azalıyor
- Hesaplamalarımızı yazıyı hazırladığımız tarihteki dolar kuruna (1 $ = 3.40 TL) göre yapmaktayız. Bu dolar kurundaki değişim parçaların fiyatlarının da değişmesine neden olacaktır.
Maalesef ki geçtiğimiz seneye göre dolar kuru aldı başını yürüdü. Önümüzdeki dönemde de dolar kurunun artışa geçmesi büyük bir olasılık. Bu nedenle sistem toplama tavsiyelerimizi gözden geçirmeden önce güncel dolar kuruna tekrar göz atmanızı şiddetle öneriyoruz.
Oluşturduğumuz hesaplı oyun bilgisayarında temel amacımız yeni çıkan AAA kalitede oyunları 30 FPS gibi kare hızlarında oynayabilmek. Bu sistem CS: GO ve League of Legends gibi oyunlarda 60 FPS'ye yaklaşan ve üzerine çıkabilen performans sergileyecektir. Bu da oldukça akıcı bir oyun tecrübesi anlamına geliyor. Ayrıca sistem rahatlıkla GTA 5 açabilecek kapasitede bir sistem.
Hesaplı oyun bilgisayarımızda ekran kartına yer vermiyoruz; çünlü seçeceğimiz işlemci olan AMD A10 7890K işlemci içerisinde bir grafik işlemci de barındırıyor. Bu DirectX 12 destekli grafik işlemci 900 MHz'e yaklaşan bir çekirdek hızına sahip ve oyunlarda ortalama bir performans sergileyebiliyor. Piyasadaki birçok ucuz ekran kartı modelinden de daha iyi performans sunuyor.
Oluşturduğumuz sisteme sonradan yüksek performanslı bir ekran kartı ekleyebilmeniz de mümkün olacak. Dilerseniz parçalara göz atmaya başlayalım:
İşlemci
AMD'nin APU modellerinden olan AMD A10 7890K, aynı silikon üzerinde 4.1 GHz gibi yüksek frekansa sahip bir ana işlemciyi ve grafik işlemcisini birleştiriyor. Bu sayede enerji verimli bir şekilde kullanılabiliyor. AMD A10 7890K'nın en güzel yönü ise bizi harici ekran kartı maliyetinden kurtarması. AMD A10 7890K, yeni çıkan AAA kalitede oyunlarda yüksek ayarlarda 30 FPS'ye yaklaşan bir performans sergiliyor. CS: GO benzeri birkaç sene önce çıkmış oyunlarda ise performası yükseliyor ve 60 FPS oyun deneyimi yaşatabiliyor. Oyunlarda grafik ayarlarını bir miktar aşağı çektiğinizde bu kare hızlarının üzerine çıkabilmeniz de mümkün.
Kendi soğutma sistemiyle birlikte gelen FM2+ soket yapısına sahip AMD A10 7890K, şu an piyasada 620 TL civarından başlayan fiyatlarla satılmakta.
Anakart
FM2+ soket yapısına sahip AMD işlemcimizle birlikte kullanmak için Asus'un standart özellikler sunan A68HM-K model anakartını tercih ediyoruz.
Asus A68HM-K üzerinde ses kartına, 2 adet USB 3.0, 2 adet USB 2.0 çıkışına, PCI Express 3.0 ekran kartı yuvasına ve 2 adet DDR3 RAM yuvasına yer veriyor. Bu anakart genel olarak standart özelliklere sahip olsa da yüksek RAM frekanslarını desteklemesi işimize yarayacak. Bunun sebebini de az sonra açıklayacağız.
Asus A68HM-K şu an piyasada 175 TL'den başlayan fiyatlarla satılmakta.
RAM
Bilgisayarımızda 8 GB'lık tek modül halindeki Kingston HyperX Savage 2400 MHz belleği kullanacağız.
Normalde sistem toplama önerilerimizde DDR3 belleklerde 1333 MHz ve 1600 MHz bellekler haricindeki bellekleri fiyat/performans verimliliği açısından önermiyorduk. Harici ekran kartı kullandığınız bir sistemde 1600 MHz ve üzerindeki frekanslar gözle görülür bir performans farkı yaratmıyorlar. Fakat söz konusu grafik işlemci AMD A10 7890K işlemcimizde olduğu gibi dahili bir grafik çipiyse işler değişiyor; çünkü bu işlemcide yer alan grafik işlemci video bellek olarak sistem belleğini kullanıyor. Video belleklerde frekans ne kadar yüksekse ekran kartı performansı da artıyor. Bu nedenle sistemimizde maliyeti bir miktar yüksek olsa da 2400 MHz frekansa sahip bir bellek tercih ediyoruz.
Kingston HyperX Savage 2400 MHz belleklerin 8 GB'lık tek modülleri şu an 242 TL civarından başlayan fiyatlarla temin edilebiliyor.
Sabit Disk
Bilgisayarımızda kullanacağımız depolama birimi için 3.5" formunda 1 TB kapasiteye, 7200 RPM devir hızına, SATA 3 bağlantısına sahip bir sabit disk tercih etmemiz mantıklı olacaktır.
Oyun bilgisayarı topladığımız için ve oyunların dosya boyutları giderek yükseldiği için bu fiyattaki bir SSD bizim ihtiyacımızı karşılamayacaktır. Bu fiyattaki SSD'ler genelde 128 GB boyutunda oluyorlar. Bu da sadece işletim sistemi ve birkaç oyun veya tek bir oyun kurabileceğiniz anlamına geliyor. Ayrıca SSD'ler sistem açılış hızını artırsa da oyunlarda performans artışı sunmuyorlar.
3.5", 7200 RPM, SATA 3 standartlarına sahip 1 TB'lık bir sabit disk şu an piyasada 175 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Kasa ve Güç Kaynağı
Oyun bilgisayarımıza ileride harici ekran kartı ekleyebilme ihtimalini düşünerek 600 Watt'lık bir güç kaynağına sahip bir kasa tercihi yapıyoruz. Xigmatek Praxis 1801 hem geniş ekran kartlarını destekliyor, hem de 600 Wattl'ık güç kaynağıyla ihtiyacımızı karşılıyor.
Kasanın bir fiyat/performans ürünü olduğunu söyleyebiliriz. 300 TL civarında fiyatlarla satılan Xigmatek Praxis 1801, 12 cm çapındaki egzoz fanıyla geliyor.
Genel Toplam
Topladığımız sistemde yer alacak parçalar ve minimum fiyatları şu şekilde:
- 4.1 GHz AMD A10 7890K işlemci - 620 TL
- Asus A68HM-K FM2+ DDR3 2400 MHz anakart - 175 TL
- 8 GB tek modül Kingston HyperX Savage DDR3 2400 MHz RAM - 242 TL
- 3.5", 7200 RPM, SATA 3, 1 TB sabit disk - 175 TL
- Xigmatek Praxis 1801 600 Watt Middle Tower kasa - 300 TL
Sistemimiz toplamda 1512 TL'lik bir fiyata sahip. Bunun yanında size opsiyonlar da sunacağız.
Opsiyonlar
- Eğer sisteminize harici ekran kartı eklemeyi planlamıyorsanız sisteme RAM eklemesi yapabilirsiniz; çünkü işlemcimizin üzerinde yer alan dahili ekran kartı sistem belleğini kullandığı için 8 GB minimum RAM gereksinimine sahip oyunları açarken problem yaşayabilirsiniz. Eğer ileride harici ekran kartı ekleyecekseniz 8 GB yeterli bir miktar olacaktır.
- Eğer elinizde önceden kullandığınız bir sabit disk varsa sabit diske para vermek yerine işletim sistemini ve sık oynadığınız oyunları kurmak için bir SSD satın alabilir veya ekstra RAM satın alabilirsiniz
- Eğer ileride harici ekran kartı satın almayı düşünmüyorsanız 600 Watt yerine 500 Watt güç kaynağına sahip bir kasa satın alabilir, maliyeti aşağı çekebilir veya farkı başka parçalara yatırabilirsiniz.
- 2000 TL limitini aşabilecek durumdaysanız Radeon RX 470 veya RX 480 gibi yüksek performanslı bir ekran kartı satın alabilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, hoşçakalın.
Bilgisayar Toplama Rehberi ile Kendi Bilgisayarlarınızı Oluşturun!
Bilgisayar Toplama ile İlgili Dikkate Almamanız Gereken 6 Efsane