11 Adımda Kendi Oyun Bilgisayarınızı Toplayın
Eğer kendinize bir oyun bilgisayarı toplamayı düşünüyorsanız ve bu işi nasıl yapacağınız hakkında kafanızda soru işaretleri varsa bu yazımız tam size göre.
Eğer kendinize bir oyun bilgisayarı toplamayı düşünüyorsanız bu işi nasıl yapacağınız hakkında kafanızda soru işaretleri olması doğal bir durum çünkü piyasada yüzlerce farklı markanın binlerce farklı bilgisayar parçası ve modeli bulunuyor.
İçindekiler [Gizle]
Toplama bilgisayar kültürü kişisel bilgisayarların ilk çıktığı dönemlerden beri mevcut bir kültür. Bilgisayar kullanıcıları, üreticilerin kendilerine sunduğu hazır konfigürasyonlarla yetinmemiş, aynı kasa içine daha güçlü donanım yerleştirmek için uğraşmışlardı.
Başta sadece RAM gibi parçalar değiştirilirken ilerleyen zamanlarda ses kartı, ekran kartı ve işlemci gibi parçalar da değiştirilmişti. Günümüzde ise bilgisayarın her bir parçasını biz seçebiliyor, kendi bilgisayarımızı sıfırdan inşa edebiliyoruz.
Eğer siz de kendi oyun bilgisayarınızı kendiniz inşa etmek istiyorsanız ve yeterli bilgiye sahip değilseniz, ya da kafanızda belli konularda soru işaretleri varsa bu bilgisayar toplama rehberimiz işinize yarayabilir. Yazımızda adım adım bilgisayarınızı nasıl inşa etmeniz gerektiğini ve parçaları seçerken neleri göz önünde bulunduracağınızı anlatacağız.
Dilerseniz ilk adım ile rehberimize başlayalım:
Bütçenizi Belirleyin
Bir oyun bilgisayarında hangi parçaları kullanabileceğimizi bütçemiz belirleyecek. Bu nedenle bütçemizi oluşturmadan bu işe kalkışmak harita olmadan bilmediğimiz bir yerde yol bulmaya benzeyecektir. Bilgisayarınızda monitör, hoparlör/kulaklık, klavye - fare ikilisi gibi çevre birimlerine ihtiyaç duyup duymadığınızı da belirleyip bu işe belli bir bütçe ayırın.
Bir oyun bilgisayarı inşa ederken maliyet açısından bu bilgisayarın bir dizüstü oyun bilgisayarına göre çok daha avantajlı olacağını belirtmekte fayda var. Üstelik masaüstü işlemciler, mobil işlemcilere göre daha yüksek performansla çalışıyor, masaüstü bilgisayarlar daha iyi soğutma seçenekleriyle geliyorlar ve daha büyük bir monitör kullanabiliyorsunuz. Eğer bilgisayarınızı sıkça taşımayacaksanız bir dizüstü bilgisayar yerine masaüstü toplama oyun bilgisayarı tercih etmek performans ve maliyet açısından daha mantıklı olacaktır.
İhtiyaçlarınızı Belirleyin
Bir oyun bilgisayarı toplarken temel amacımızın ve ihtiyacımızın oyun oynamak olacağı kesin; fakat hangi oyunları oynayacağımız önemli bir nokta. Oyun bilgisayarınızı inşa ederken oynayacağınız oyunlara göre bir bilgisayar inşa etmeniz maliyet anlamında bir hayli avantajlı olabilir. Örnek olarak; sadece CS 2 oynayacağınız bir bilgisayar toplayacaksanız bu bilgisayarın CS 2'yi akıcı bir şekilde çalıştırmak için üstün donanımsal güce sahip olması gerekmeyecektir; çünkü CS 2 sistem gereksinimleri bir hayli düşük olan bir oyun.
Bilgisayarınızı toplamadan önce oynamak istediğiniz oyunların sistem gereksinimlerini öğrenin. Minimum sistem gereksinimleri bir oyunu düşük grafik ayarlarıyla 30 FPS civarında, yani çok akıcı olmayan bir kare hızıyla oynamanızı mümkün kılacaktır. Önerilen/tavsiye edilen sistem gereksinimleri ise bir oyunu 60 FPS ve üzerindeki kare hızlarında, yüksek grafik ayarlarıyla akıcı bir şekilde oynamanızı mümkün kılacaktır.
Sonuç olarak "ben GTA 5 oynayacağım" diyerek oyun bilgisayarı inşa etmeye başlamanız mantıklı olacaktır. Bu sayede GTA 5 sistem gereksinimlerine göz atarak hangi donanıma ihtiyacınız olduğunu öğrenebilirsiniz.
İşlemcinizi Seçin
İhtiyaçlarımızı ve bütçemizi belirledikten sonra sıra işlemci seçimine geliyor. İşlemci seçimini başta yapmamızın sebebi anakartımızı da bu tercihe göre belirleyecek olmamız. Oynayacağınız oyunların gereksinimlerine göre bir işlemci seçimi yaptıktan sonra bu işlemcinin soket yapısını not edin çünkü bu soket yapısını destekleyen bir anakart seçmemiz gerekecek.
Günümüzde oyunlar için genelde 4 çekirdekli bir işlemci yeterli oluyor. Fazla çekirdek sayısı ise her zaman yüksek performans anlamına gelmeyebiliyor; çünkü oyunlar işlemcinin bütün çekirdeklerini kullanacak şekilde yapılandırılmıyorlar. 8 çekirdekli bir işlemciniz olsa bile bu çekirdeklerin sadece yarısı kullanılabiliyor. Bu noktada da GHz olarak ifade edilen çekirdek hızı önem kazanıyor.
Bilgisayarlar için hem AMD hem de Intel birçok farklı işlemci modeli üretiyor. Bu firmaların işlemci modellerine baktığınızda kimi işlemcilerin daha çok çekirdek sayısına ve daha yüksek çekirdek hızına sahip olduğunu fakat daha ucuz olduğunu görebiliyorsunuz. Peki bu işlemci modellerinden hangisini tercih edeceğiz?
İşte bu noktada kağıt üzerindeki teknik verilere, çekirdek sayısı ve çekirdek hızı gibi durumlara bakmak yerine performans testlerine, benchmarklara ve en önemlisi oyun testlerine bakmanızı tavsiye ediyoruz. Her üretici, işlemcilerini kendine has bir mimariyle üretiyor, sonuçta bu firmaların ürettiği işlemciler aynı çekirdek sayısına ve çekirdek hızına sahip olsa bile farklı performans verebiliyorlar.
İşlemcinizi oyun testlerine ve ihtiyaçlarınıza göre seçtikten sonra bu parçaya bütçe ayırmaktan çekinmeyin. İşlemci ve ekran kartı bilgisayarımız üzerinde bütçeden en büyük pay alacak parçalar.
Anakartınızı Seçin
İşlemcinizi seçip, soket yapısını not ettikten sonra sıra bu soket yapısıyla uyumlu bir anakart seçemeye geliyor.
Anakart temel olarak bilgisayarınızın parçalarını üzerine monte edeceğiniz, bilgisayar parçalarınızın birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayacak parça. Bu parça performansa direkt olarak etki etmiyor, bunun yerine bilgisayarınızın hangi özelliklere sahip olacağını belirliyor. Anakart seçimi yaparken şu özelliklere göz atmanızı tavsiye ediyoruz:
RAM Yuvası
Anakartınızın üzerinde RAM modüllerinizi takabileceğiniz yuvaların sayısı 2 veya 4 olabiliyor. Ekonomik modellerde genelde 2 yuva bulunuyor. Fakat 2 yuva da günümüzde yeterli olabilmekte; çünkü 8 GB kapasitesindeki tek RAM modülleri kolayca bulunabiliyor. Günümüzün yüksek grafik kalitesine sahip oyunları da minimum gereksinimlerde 8 GB, önerilen gereksinimlerde 16 GB RAM tavsiye ediyorlar. Eğer daha iyisini istiyorsanız ve geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız 32 GB RAM'e geçiş yapabilirsiniz.
Ses Kartı
Eskiden ayrı bir donanım olan ses kartları artık anakartlar içine dahil edilmiş olmakta. Kullanacağınız ses sistemine göre anakartınız üzerindeki ses çipi de önem kazanıyor. Kimi anakartlar 5.1, 7.1 analog çıkışlara veya optik çıkışa sahip ses sistemlerini destekleyecek ses çipleriyle geliyorlar.
Bu anakartlar, ekonomik anakartlar sınıfının dışında kalmaktalar; fakat sizi ek bir ses kartı alma derdinden kurtarıyorlar. Standart ve ekonomik anakartlar ise sadece 2.1 stereo ses çıkışını destekleyen ses çipleriyle geliyorlar. Eğer klasik bir kulaklık veya hoparlör kullanacaksanız bu tür ekonomik anakart modelleri işinizi görecektir.
Çoklu Ekran Kartı Desteği
Eğer bilgisayarınızda birden fazla ekran kartını kullanacaksanız bu özelliğe dikkat etmenizde fayda var. Ekonomik anakart modelleri sadece tek ekran kartını desteklemekte. İleri seviye anakartlarda ise birden fazla ekran kartı yuvası bulunuyor. Eğer birden fazla AMD ekran kartı kullanacağınız bir sistem toplayacaksanız Crossfire, eğer birden fazla Nvidia ekran kartı kullanacaksanız SLI desteğine sahip bir anakart seçmeniz gerekiyor.
Soğutma
Anakartlar üzerlerinde standart olarak işlemci ve kasa fanı için güç bağlantılarına yer veriyor. Fakat kasanızda standardın üzerinde bir soğutma sistemi uygulamak istiyorsanız ek işlemci ve kasa fanlarını bağlayabileceğiniz güç bağlantılarına yer veren bir anakart satın almak isteyebilirsiniz. Bu sayede fanlarınızı anakartın kontrol panelinden yönetebilirsiniz.
Fanlarınızı direkt olarak güç kaynağınıza da bağlayabilmeniz dönüştürücü aparatlarla mümkün oluyor; fakat bu yola başvurduğunuzda fanların dönme hızını ve çalışma durumunu kontrol edemiyorsunuz.
Depolama
Bilgisayarınıza kaç adet depolama birimi bağlayacağınıza göre anakartınızdaki SATA girişlerini kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer 4'ten fazla SATA depolama birimini bilgisayarınıza bağlayacaksanız ekonomik anakart modelleri işinizi görmeyebilir.
Bunun yanısıra SSD'nizin türüne göre de anakart tercihi yapmanız gerekebilir. Standart SATA SSD'leri herhangi bir anakarta bağlayabilirsiniz. Fakat yeni nesil M2 standardına sahip kart şeklindeki SSD'leri kullanabilmek için bu SSD'lerle uyumlu bir anakart kullanmanız gerekebilir.
USB Çıkışları
Bilgisayarınıza kaç adet USB cihaz bağlayacağınızı bilmeniz anakart seçimi yaparken önemli olacaktır. Klavye, fare, web kamerası, harici depolama birimleri, kart okuyucular, USB ses kartıları gibi ek donanımları aynı anda bilgisayarınıza bağlayabilmek için anakartınızın da yeterli USB çıkışı sayısına sahip olması gerekecektir.
RAM Seçimi
İşlemci ve anakart seçiminiz bilgisayarınızda hangi RAM'leri kullanabileceğinizi belirleyecektir. Bilgisayarınızda ne kadar RAM'e ihtiyacınız olduğunu da oynayacağınız oyunların sistem gereksinimlerinden öğreneceksiniz.
RAM türünü ve miktarını belirledikten sonra karşınıza birçok farklı hıza sahip RAM modeli çıkacaktır. Örnek olarak; günümüzde standart hale gelen DDR4 RAM modüllerinin hızları 2133 MHz'ten başlıyor ve 3200 MHz'e kadar uzanıyor. Peki daha hızlı RAM modülleri daha yüksek performans anlamına mı geliyor?
Bu sorunun cevabı hayır. Oyun bilgisayarınıza RAM satın alırken RAM hızına takılmamanızı tavsiye ediyoruz, yüksek frekanslı RAM'ler standart frekanslı RAM modellerine göre çok daha yüksek fiyatlarla satılsalar da performansta gözle görülür bir fark yaratmıyorlar. Bu durumu aşağıdaki video özetliyor:
Ekran Kartı Seçimi
Ekran kartınız işlemcinizle birlikte bilgisayarınızda en çok bütçe ayıracağınız parça olacak. Oyun performansınızı direkt olarak etkileyen bu parçayı seçerken nelere dikkat edeceğiz? İşte bu noktada yine oynayacağımız oyunların sistem gereksinimlerine başvuruyoruz.
Oyunların önerilen sistem gereksinimlerinde yer alan ekran kartları yüksek grafik ayarlarında 60 FPS'lik akıcı oyun tecrübesi için tavsiye ediliyorlar. Minimum sistem gereksinimlerindeki ekran kartları ise oyunları çoğu zaman orta/minimum ayarlarda 30 FPS civarındaki daha düşük kare hızlarında çalıştırabiliyorlar.
Ekran kartları da işlemciler gibi 2 farklı firma tarafından üretiliyorlar ve bu firmaların ekran kartları arasında mimari farklar mevcut. Yani ekran kartı seçerken kağıt üzerindeki özelliklere bakmak yanıltıcı olabiliyor. Bu nedenle tıpkı işlemcilerde olduğu gibi ekran kartı seçerken oyun testlerine göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Güç Kaynağı - PSU Seçimi
Bilgisayarınızda kullanacağınız parçalara güç verecek parça olan PSU ilk bakışta oldukça standart bir parça olsa da hayati önem taşıyor. Eğer sisteminizin güç ihtiyacını karşılamayan bir güç kaynağı satın alırsanız bilgisayarınız kendi kendine kapanabiliyor, kendisini yeniden başlatabiliyor veya hiç açılmayabiliyor.
Güç kaynağınızı seçerken kasa modellerine de göz atmak isteyebilirsiniz. Bazı kasalar üzerlerinde güç kaynaklarıyla birlikte geliyorlar ve daha ekonomik çözümler sunuyorlar.
Peki oyun bilgisayarımızın ne kadar güce ihtiyaç duyduğunu nereden öğreneceğiz? Bu konuda ekran kartı üreticilerinin tavsiyelerine kulak verebiliriz. Satın alacağınız ekran kartı modelleri size ihtiyaç duyduğunuz güç miktarını belirtiyorlar. Tavsiye edilen Watt cinsinden güç miktarını bir kenara not edin ve güç kaynağınızı bu ihtiyaca göre belirleyin.
Güç kaynağınızı seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da verimlilik konusu. Her güç kaynağı aynı standartlarla üretilmiyor, kalitesiz güç kaynakları doğal olarak daha ucuza satılıyor. Örnek olarak 2.500 TL'ye de 750 Watt'lık bir güç kaynağı satın alabiliyor, 8.500 TL'ye de 750 Watt'lık bir güç kaynağı satın alabiliyorsunuz.
Uygulamada düşük kaliteli güç kaynağı daha az verimle çalışıyor ve 7500 Watt'tan çok daha aşağıda güç çıkışı veriyor. Kaliteli güç kaynakları ise daha yüksek verimlilikle çalışarak daha yüksek çıkış veriyor.
Kaliteli güç kaynaklarını belirlemek için 80+ sertifikasına bakabilirsiniz. Bağımsız bir firma tarafından verilen bu sertifika güç kaynağının üzerinde yazan değerin en az yüzde 80'i kadar verimli çalıştığını garantiliyor.
Güç kaynağınızı seçerken ihtiyacınızın 50-100 Watt üzerinde çıkış veren bir güç kaynağı tercih etmek mantıklı olacaktır. Fakat daha fazlası size performans açısından herhangi bir kazanım sunmayacaktır, yani gereksiz masraf olacaktır.
İleride sisteminizi yükseltmek istiyorsanız, özellikle de kısa bir süre sonra yükseltme yapmak istiyorsanız çok daha yüksek Watt'lı güç kaynakları alabilirsiniz. Böylece ekran kartını değiştirdiğinizde yeni kartınızı da besleyebilecek bir güç kaynağınız olur.
Eğer gelecekte SLI veya Crossfire tabanlı, çift veya daha fazla ekran kartlı bir sistem kurmak istiyorsanız geleceğe yatırım olarak yüksek güç çıkışına sahip bir güç kaynağı tercih edebilirsiniz; fakat kullandıkça bu parçanın ömrünün kısalacağını da bilmenizde fayda var.
Kasa
Bilgisayarınızın kasası kozmetik faktörlerin ön plana çıkacağı bölüm olacaktır. Doğal olarak bilgisayarınızın görünen yüzünün tercihlerinize uygun olmasını isteyeceksiniz. Fakat kasanızı seçerken aşağıdaki unsurlara da dikkat etmek isteyebilirsiniz.
Boyut
Piyasada küçük küp şeklindeki kasalar, ince ve az yer kaplayan, monitör altına yatay olarak yerleştirilebilen kasalar, standart ATX kasalar, full tower türünde bir hayli büyük kasalar gibi farklı boyutlarda kasa modelleri bulunuyor.
Bir oyun bilgisayarı için standart mid tower formatında ATX kasalar işinizi görecektir. Daha büyük full tower kasalar ise daha çok iş istasyonları ve sunucular gibi uzun süre açık kalan, yüksek iş yükü olan sistemlerde tercih ediliyorlar. Daha küçük kasalar ise sessiz çalışması planlanan, iş yükü ağır olmayan ve dolayısıyla az ısınan sistemlerde tercih ediliyorlar.
Oyun bilgisayarımız oyunlar çalışırken ısınacağı için yeterli soğutma alanı sunan ve büyük ekran kartlarının sığabileceği bir mid tower kasa almak, küçük bir kasa almaktan mantıklı olacaktır. Küçük kasalara ekran kartınızı veya işlemci soğutucunuzu sığdıramayabilirsiniz.
Eğer piyasdaki "mini" boyutlardaki ekran kartı modellerinden birini kullanmak istiyorsanız küp şeklindeki kasalar da işinizi görebilir; fakat iyice hesaplama yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Soğutma
Oyun bilgisayarları, ofiste kullanılan standart bilgisayarlara göre daha fazla ısınacağından kasanın iç hacmi, fan yuvası sayısı ve fan sayısı önem kazanıyor. Parçalarınızın dip dibe gireceği, sıkış tepiş olacağı küçük iç hacimli bir kasa bilgisayarınızın çalışırken kolayca ısınmasına sebep olacaktır. Bu nedenle iç hacme önem vermenizi tavsiye ediyoruz.
Kasa üzerine kaç adet fan monte edebileceğinizi de fan yuvası sayısı belirliyor. Kasanızla birlikte bir egzoz fanı gelmesine dikkat edin. Kasanın arka bölümünde yer alan bu fan içerideki sıcak havayı dışarıya atacaktır. Ek fanlar ise daha iyi sıcak hava tahliyesi anlamına geliyor.
Bileşen Kalitesi
Ekonomik kasa modellerinde genellikle plastik bileşenler tercih ediliyor. Bu da uzun vadede kasanızın deforme olması anlamına gelebilir. Örnek olarak; kasanızın ön kapağının plastik tırnakları siz bu kapağı çıkarıp taktıkça kırılabiliyor ve sonrasında ön kapağı kasanıza sıcak silikon gibi maddelerle tutturmak zorunda kalıyorsunuz. Kaliteli kasalarda ise metal bileşenler kullanılıyor ve bu kasalar daha uzun kullanım ömrü sunuyor.
Ek Donanım Yuvaları
Bilgisayarınıza SSD ya da sıvı soğutma sistemleri bağlamayı düşünüyorsanız kasanızın bu donanımları bağlayabilmeniz için elverişli yapıda olması gerekiyor. SSD'ler standart sabit disklerden daha küçük olduklarından dolayı bu disklere özel bir yuva iyi bir seçenek olabiliyor.
Piyasada makul fiyatlı SSD kızaklarıyla bu diskleri standart sabit disk yuvalarına da takabiliyorsunuz; fakat bu kızakları temin etmek ve monte etmek ek emek ve zaman anlamına geliyor. Sıvı soğutma sistemlerinin borularını geçirebileceğiniz deliklerin ve radyatör monte edebileceğiniz bölümlerin kasada yer alması da önemli.
Monitör
Oyun bilgisayarımız için monitör seçimi yaparken hem çözünürlüğe, hem renk performansına, hem de hareketli görüntülerdeki performansa dikkat etmemiz gerekiyor.
Çözünürlük
Bir monitör ne kadar yüksek çözünürlüğe sahipse o kadar kaliteli görüntü verebiliyor. Fakat bilgisayarınızın da bu yüksek çözünürlükleri destekleyecek donanım gücüne sahip olması gerekiyor.
Günümüzde 4K monitörler yaygınlaşmaya başladı; fakat 4K kalitede oyun oynatabilecek ekran kartları bir elin beş parmağını geçmiyor. Bu nedenle GTX 4070 veya üst modelleri gibi pahalı ekran kartlarına sahip değilseniz 4K bir monitör almanız çok da bir anlam ifade etmeyebiliyor.
1080p çözünürlük pek çok kişiye iyi bir oyun tecrübesi yaşatmak için yeterli olduğundan 4K monitör almak istemeyebilirsiniz. Bütçe konusunda sıkıntınız yoksa elbette daha yüksek çözünürlüklü monitörleri geleceğe yatırım olarak tercih edebilirsiniz.
Renk Performansı
Monitörlerin sunduğu renklerin doğruluğu, siyah rengin derinliği, renk karşıtlığı monitörünüzdeki görüntünün ne kadar gerçeğe yakın olacağını belirliyor. Bazı monitörlerde yeşil, mavi ve kırmızı gibi belli renklerin çok parladığını ve hatta çatladığını görebiliyorsunuz. Bu da görüntüyü gerçekçilikten uzaklaştırabiliyor.
Ayrıca panel türüne bağlı olarak siyahların griye kaçtığını ve renklerin genel olarak silikleştiğini görebiliyorsunuz. İşte bu nedenlerden ötürü satın alacağınız monitörü seçmeden önce mağazalara gidip renkleri nasıl verdiğine yakından bakmanızı tavsiye ediyoruz. Monitör bu anlamda bir hayli hassas seçin yapmanız gereken bir çevre birimi.
Hareketli Görüntülerde Performans
Özellikle yüksek kare hızlarında oyun oynarken görüntüde deformasyon oluşabiliyor. Ekrandaki bu yırtılmaları V-Sync denilen ayarı açarak giderebiliyorsunuz; fakat bu da fare komutlarınızın geç iletilmesine neden olabiliyor ve kare hızınızın 60'a sabitlenmesine yol açıyor. Bu nedenlerle CS 2 gibi hassas nişan almanın önemli olduğu oyunlarda V-Sync kullanmak istemeyebilirsiniz.
V-Sync'ın dezavantajlarını ortadan kaldırmak üzere günümüzde AMD'nin FreeSync ve Nvidia'nın G-Sync teknolojileri kullanılmakta. Bu teknolojiler temelde 60 FPS'nin üzerindeki kare hızlarında görüntünün yırtılmasını engelliyorlar.
Bu teknolojilerden yararlanabilmek için o teknolojiyle uyumlu bir ekran kartına da sahip olmanız gerekiyor. Yani FreeSync kullanabilmek için bir AMD ekran kartına, G-Sync kullanabilmek için de Nvidia ekran kartına sahip olmanız gerekiyor.
Sisteminiz oyunları 60 FPS'nin üzerinde çalıştırabilecek yeterlilikteyse ve bütçeniz de el veriyorsa ekran kartınızla uyumlu olacak şekilde G-Sync veya FreeSync destekli bir monitör satın alabilirsiniz. Fakat bu monitörler yüksek fiyatlı olduğu için standart monitörlere göz atacaksanız tepki süresi (ms cinsinden) düşük olan bir monitör bakmanızı tavsiye ediyoruz.
Yenileme Hızı
Oyun için monitör satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken özellik yenileme hızıdır. Özellikle 60 Hz standartı pek çok monitörde sabittir ancak 144 Hz, 240 Hz gibi çok daha yüksek yenileme hızına sahip monitörler size çok daha akıcı bir oyun deneyimi sunar.
Elbette bir oyunda 144 FPS alamıyorsanız 144 Hz monitör almanın hiçbir mantığı yok. Ancak 60 Hz bir monitöre sahipseniz de 200 FPS almanızın da bir anlamı yok. Hem oyundan yüksek FPS alabileceğiniz bir sisteme sahip olmalısınız, hem de o FPS değerini size aktarabilecek bir monitöre sahip olmalısınız. Böylece yüksek kare hızlarında oyun oynamanın keyfine varabilirsiniz.
Özellikle rekabetçi oyunlar oynuyorsanız, hele ki FPS oyunlarında iddialıylasanız 60 Hz monitörler sizi limitleyen cihazlardır. 144 ve üzeri yenileme hızına sahip olan bir monitör alarak hem oyundan aldığınız keyfi artırabilirsiniz hem de daha iyi oynarsınız.
Soğutma Sistemi
Oyun bilgisayarınızda 2 farklı soğutma seçeneğine sahipsiniz. İlk seçenek klasik fanlar. İkinci seçenek ise sıvı soğutma sistemleri.
Günümüz donanımları standart soğutma çözümleri olan fanlar düşünülerek geliştiriliyorlar. Yani normal şartlarda bu donanımları soğutmak için fanlar yeterli oluyor. Kasanızda yer alan fanlar ve işlemcinizle birlikte kullandığınız fanlar ihtiyacınızı normal şartlarda karşılayacaktır.
Eğer overclock - hızaştırma yaparak işlemcinizi, ekran kartınızı veya RAM modüllerinizi varsayılandan daha yüksek hıza çıkaracaksanız işler değişebiliyor. Bu durumlarda daha büyük, daha çok sayıda fana ihtiyaç duymaya başlıyorsunuz.
Sıvı soğutma sistemleri de overclock yapılacak sistemler düşünülerek geliştiriliyor. Yani işlemci gibi parçalarınız overclock nedeniyle aşırı derecede ısınacaksa sıvı soğutma sistemlerine yönelebilirsiniz. Sıvı soğutma sistemlerinin klasik fanlara göre çok daha yüksek maliyetli olduğunu belirtmekte fayda var.
Çevre Birimleri
Çevre birimlerinden kastımız klavye, fare, oyun kontrol cihazları, hoparlör veya kulaklık gibi sistemler.
Klavye ve fare seçimi yaparken en büyük önceliğiniz ergonomi olsun. Mümkünse satın almayı düşündüğünüz klavye ve fareyi test edin, incelemelerini okuyun ve hakkında araştırma yaparak kronik problemlere sahip olup olmadıklarını öğrenin. Oynayacağınız oyunlara bağlı olarak, makro tuşlarına ve ek tuşlara yer veren klavye ve fareler de işinize yarayabilir.
Hoparlör seçimi oda yapınıza ve kullanacağınız alana bağlı olacaktır. Bütçeniz ve odanızdaki alan el veriyorsa 5.1 ve 7.1 hoparlör sistemlerini tercih etmenizi ve çevresel ses ile oyun oynama keyfini yaşamanızı tavsiye ediyoruz. Eğer bütçede sıkıntı yaşıyorsanız iyi bir kulaklık veya 2.1 hoparlör seti işinizi görecektir.
Online oyunlar oynamayı düşünüyorsanız mikrofona da yer veren kulaklıklar ihtiyacınızı karşılayacaktır. Kafa yapınızla uyumlu, ergonomik bir kulaklık seçmeniz ise uzun süreli oyun seansları için önemli bir nokta.
Kendi oyun bilgisayarınızı toplamanız için verebileceğimiz tavsiyeler bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz toplama PC mi tercih ediyorsunuz yoksa hazır kasalar mı? Aşağıda bulunan yorumlar kısmında düşüncelerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir'i takipte kalmayı unutmayın.