%100 CPU Kullanımı Sorunu ve Çözümü

%100 CPU / işlemci kullanımı sorunu neden olur ve nasıl çözülür? Hazırladığımız rehber sayesinde bu konuya dair oldukça ayrıntılı bilgi sahip olabilirsiniz.

Windows 10 kullanıcılarının sık sık karşılaştığı bir sorun olan %100 CPU / işlemci kullanımı sorunu ve çözümü ile karşınızdayız. Peki, bilgisayarınızdaki işlemci kullanımı nasıl düşürülür ve işlemci kullanımı düşürmek için neler yapılabilir? Bu rehberimizde merak ettiğiniz tüm bu detaylara daha yakından göz atacağız.

Öncelikle ufak bir bilgilendirme yapmamız gerekirse işlemcinin yoğun bir şekilde kullanılması farklı durumlardan ve sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, çalıştırdığınız programlar, arka planda çalışan programlar, bazı ayarlar ve hatta kötü senaryoda virüsler işlemcinizin tamamen işgal edilmesine neden olabilir.

İşlemci Sıcaklığı Ölçme Nasıl Yapılır?
NASIL YAPILIR

İşlemci Sıcaklığı Ölçme Nasıl Yapılır?

İşlemci sıcaklığı ölçme programı sayesinde bilgisayarın kaç derece sıcaklığa ulaştığını öğrenebilirsiniz. İşte PC sıcaklık öğrenme programları!

Çoğu Windows kullanıcısının karşı karşıya kaldığı can sıkıcı problemi çözebilmek için pek çok yöntem bulunuyor. Bu nedenle eğer böyle bir sorun ile karşılaştıysanız endişelenmenize gerek yok. Rehberde bulunan çözüm yöntemleri sayesinde söz konusu sorunu çözebilirsiniz.

%100 CPU / İşlemci Kullanımı Neden Olur?

  • Kötü amaçlı yazılımlar
  • Arka planda çalışan programlar
  • Bazı programlar
  • Anti virüs programları
  • İşlemci fanı

Görev Yöneticisi’ni açtığınızda işlemci kullanımının yüzde 100 olduğunu gördüyseniz, bunun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenlerin başında kötü amaçlı yazılımlar gelir. Özellikle worms (solucanlar) ve virüsler gibi bazı kötü amaçlı yazılımlar, neden oldukları diğer zararlara ek olarak sayısız kopya oluşturur. Bu durum, işlemcinin yüzde 100 kullanılmasına yol açar.

Söz konusu probleme yol açan faktörler arasında arka planda çalışan programlar da bulunuyor. Pek çok kullanıcı, bilgisayar kullanımı esnasında programları kapatmak yerine simge durumuna küçültür. Yüksek kaynak tüketen birden fazla program arka planda çalıştığı takdirde can sıkıcı soruna sebep olur.

Arka planda çalışan uygulamalara ek olarak bazı programlar zaman zaman işlemci kullanımının yüzde 100’e ulaşmasına yol açar. Bunun sebebi ise programın çok fazla kaynağa ihtiyaç duyması. Programı kapattığınız takdirde işlemci kullanımının düşmesi gerekir.

Anti virüs programları, sistem güvenliği açısından çok büyük bir öneme sahip olsa da bazen can sıkıcı soruna neden olabiliyor. Bazen yüzde 100 işlemci kullanımını görmenizin nedeni bilgisayarınızda yüklü olan anti virüs olabilir. Elbette bu her anti virüs için geçerli bir durum değil.

İşlemci kullanımının yüzde 100 seviyesine ulaşmasının nedeni işlemci fanı da olabilir. Hız aşırtma sonrasında fan, donanım bileşenini soğutma konusunda yeterli olmayabilir. Ayrıca fanın içerisinde toz birikmiş olabilir.

Sebep her ne olursa olsun sorunu bilmek, çözüme ulaşmak adına önemli. Sizler için oluşturduğumuz bu rehberde de farklı sebepler üzerine farklı çözüm yollarından bahsedeceğiz ve bu sorunun üstesinden gelmenize yardımcı olmaya çalışacağız. Eğer hazırsanız, başlayalım.

%100 CPU / İşlemci Kullanımı Sorunu Nasıl Çözülür?

  • Arka planda çalışan programları kapatın.
  • Virüs taraması yapın.
  • İşlemci fanını temizleyin.
  • Anti virüs programını devre dışı bırakın.
  • Windows bildirimlerini kapatın.
  • Bilgisayara format atın.

Yukarıda yüzde 100 CPU kullanımı sorununu çözebilecek yöntemler yer alıyor. Bu çözüm yöntemlerinin ayrıntılarına aşağıdan bakabilirsiniz.

1. Arka Planda Çalışan Programları Kapatın

  • "Ctrl + Shift + Esc" ile Görev Yöneticisi’ni açın.
  • "İşlemler" sekmesinde arka planda çalışan programları bulun.
  • Programlara sağ tıklayın.
  • "Görevi sonlandır" seçeneğini seçin.

Oldukça can sıkıcı probleme neden olan yüzde 100 CPU kullanımı sorununu çözmek için uygulayabileceğiniz ilk yöntem arka planda çalışan programları kapatmak. Bu yöntem, karşılaştığınız sorunu çözüme kavuşturabilir.

Yöntemi uygulayabilmek için ilk olarak "Ctrl + Shift + Esc" klavye kısayolunu kullanarak Görev Yöneticisi’ni açın. "İşlemler" sekmesi üzerinden arka planda çalışan programları tespit edin. Söz konusu programlara sağ tıklayın ve hemen ardından "Görevi sonlandır" seçeneğini seçin.

2. Virüs Taraması Yapın

Bilgisayarınıza bulaşan bazı kötü amaçlı yazılımlar, söz konusu problemin meydana gelmesine yol açabilir. Bu nedenle bilgisayarınızda yüklü olan anti virüs programı ile virüs taraması yapın. Sistemde kötü amaçlı yazılım varsa otomatik olarak bulunup silinir.

3. İşlemci Fanını Temizleyin

Bilgisayarı düzenli olarak temizlemek oldukça önemli çünkü fanların içerisine bir süre sonra toz birikir. Dolayısıyla bilgisayarınızı uzun zamandır temizlemiyorsanız temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Temizleme işlemini yaparken çok dikkatli olmanız gerekiyor çünkü donanım bileşenlerine zarar verebilirsiniz. Bu işlemi dikkatli bir şekilde gerçekleştirdikten sonra kabloları yeniden bağlayıp bilgisayarınızı çalıştırın. Daha sonra sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

4. Anti Virüs Programını Devre Dışı Bırakın

Bazı anti virüs programları bazen yüksek kaynak tüketebilir. Bu durum, söz konusu probleme yol açar. Bu sebepten ötürü sorunun anti virüsten kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için programı geçici süreliğine devre dışı bırakın.

5. Windows Bildirimlerini Kapatın

  • "Windows + I" kısayolu ile ayarları açın.
  • Sistem kategorisine tıklayın.
  • "Bildirimler ve eylemler" sekmesine tıklayın.
  • "Uygulamalardan ve diğer gönderenlerden bildirim alın" seçeneğini devre dışı bırakın.

Windows 10 işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarda yer alan Windows bildirimleri, yüzde 100 işlemci kullanımına neden olabilir. Bu nedenden dolayı ilk önce "Windows + I" klavye kısayolunu kullanarak ayarlar penceresini görüntüleyin.

Ayarlar penceresinde yer alan Sistem kategorisini açın. Daha sonra "Bildirimler ve eylemler" sekmesine tıklamanız gerekiyor. Bildirimler bölümünde bulunan "Uygulamalardan ve diğer gönderenlerden bildirim alın" seçeneğini devre dışı bırakın.

6. Bilgisayara Format Atın

Yukarıda yer alan yöntemleri uyguladıysanız fakat problem hâlâ devam ediyorsa son çare olarak bilgisayara format atmayı deneyebilirsiniz. Format atma işleminin ardından sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

Bu yazıda yüzde 100 CPU kullanımı sorununun neden meydana geldiğini ve nasıl çözüleceğini açıkladık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.