Windows 10 teknik ön izleme sürümlerini indirdik denedik. Memnuniyet bir tarafa bu sürümün çok yakında tüm platformlarda çalışmaya başlayacağını da biliyoruz. Önemli olan Windows 10 işletim sisteminin kullanıcılara maliyeti. Microsoft geçen hafta yeni işletim sisteminin fiyatlarını açıkladı. Görünen o ki Windows 10, bedava olmamasının yanı sıra yükseltmelerde bile bizi pahalı bir bedel ödemek zorunda bırakacak.
Windows 7 ve Windows 8 kullanıcılarının cepleri yanacağa benziyor. Windows 10 Ev 119$, Windows 10 Profesyonel 199 dolardan satışa çıkarken, güncelleme yapacak olanlar için her iki sürüm 99 dolara mal olacak.
Bu noktada bir olasılık daha var, Windows 10 Ev ve Profesyonel OEM sürümlerinin listelendiği bir sitede ürünlerin çıkış tarihi Ağustos ayının 31'i olarak belirtiliyor. Fiyatları ise Ev sürümü için 109.99 Dolar, Profesyonel sürümü için 149.99 Dolar olarak belirlenmiş.
Bu farklı bilgileri bir kenara bırakarak Türkiye’de bir kullanıcının Windows 10 Ev sürümü için (bugünün kuruyla) 285 ve Profesyonel sürümü için 390 TL ödemesi ne kadar olasılık dahilinde onu irdeleyelim. Bu fiyatları ikinci olasılığa göre değerlendiğimi özellikle belirtmek istiyorum. (Detaylı haber)
Türkiye’nin Windows kullanma geleneği
Ülkemizde özellikle Windows işletim sistemini korsan olarak kullanma alışkanlığı çok yaygın. Windows 10 ile ilgili yapılan haberlerin altında bile çoğunlukla "kırar kullanırız" mantığını güden pek çok yorumla karşılaşmak mümkün. İşletim sisteminin pahalı olması ya da kullanıcının buna bütçe ayıramaması bir yana, bu aynı zamanda bir alışkanlık olarak da göze çarpıyor. Küçük ölçekli şirketler hala XP kullanırken, ev kullanıcılarının para vererek işletim sistemi edinmesini beklemek, aslında iyimserlikten başka bir şey değil.
Bu alışkanlık Windows 10 tarafından zorlanabilir mi? Büyük olasılıkla zorlanacaktır. Yukarıda belirttiğimiz fiyatları da göz önünde tutarsak buna kesin gözüyle bakabiliriz. Windows 10 ağırlıklı olarak sunucu odaklı alt yapıya sahip. Bu da onun "kırılmasını" mümkün kılamayabilir. Güncellemeler çok önemli. Eğer işletim sistemi kırılırsa, ya da korsan olarak kullanılırsa sadece boş bir kabuktan ibaret olacak. Hiçbir yeniliği bünyesinde barındırmayacak. Türk kulanıcılar bunu önemseyecek mi? Orası biraz havada kalan bir durum.
Microsoft’un Windows 10 fiyat politikası
Şu bir gerçek ki, Microsoft bu sefer büyük oynuyor. Korsan yazılımın belini bükeceğe benziyor ve tüm sistemini bua göre kuruyor. Uzun süre bedava olabileceği konuşulan sistemin aslında böyle olmayacağı da ortaya çıkınca şartlar tamamen kullanıcının aleyhine dönmüş durumda. Windows 10 güncellemelerle yapılanacak bir işletim sistemi. Kararlı bir sisteme sahip olmak için kullanıcıya yıllık bedeller önerecek. Bu güncellemeleri edinmek ise zaman içinde platformlar arası uyum için bir zorunluluk oalacak. İşte Microsoft’un fiyat politikasının özünde de bu yatıyor. "Sistemlere yayıl ve para talep et." İlk önce bedava güncellemeler sunacağı uygulamalar için belli bir zaman sonra küçük bedeller talep edecek. Sistem kararlılığını sürdürmek isteyen kullanıcının da bunu kabul etmekten başka bir şansı olmayacak. Bu noktada Windows ve OS X Malware'dır, Nesnelerin İnterneti Eşekliktir haberimizi okunmanızı tavsiye ederim.
Donanım tarafında Windows 10'un Getirdiği yük
Türkiye’de herkesin son model bilgisayarı yok. Pek çok insan en az 2 ya da 3 senelik PC ve dizüstü bilgisayarlarıyla yollarına devam ediyorlar. Dolar temelli fiyat politikaları, özellikle son 6 aydır kullanıcıların cihazlarını yenilemelerini engelliyor. Yine de pek çok PC ve dizüstü bilgisayar Windows 10 işletim sistemini kaldırabilecek yapıya sahip görünüyor. Windows 10'a yükselebilmek için gereken donanım ihtiyacı şöyle; ilk olarak şu anda kullandığınız işletim sisteminin Windows 7 ya da Windows 8.1 olması gerekiyor. PC'nizin işlemcisinin hız da önemli. 1 GHZ ve üzeri bir işlemciye en az 1 GB RAM’e de ihtiyacınız olacak. 64 Bit Windows 10 için ise minimum RAM 2 GB olmalı.
Windows 10 kurulumu için sabit disk sürücünüzde 32 Bit için en az 16 GB, 64 Bit sürüm için ise 20 GB boş alana ihtiyacınız var. Ayrıca DirectX 9 ya da üzeri WDDM 1.0 sürücüyü destekleyen bir ekran kartınız olmalı ve Ekran çözünürlüğünüz ise 1024x600 den yüksek çözünürlükleri desteklemeli.
Bu şekilde yapılandırılmış her bilgisayar Windows 10’u kaldırabilir. Ancak yine işin ticari tarafına bakmak gerekiyor. Bugün Türkiye’de özellikle KOBİ tabir edilen küçük ölçekli işletmelerin çoğu bu konfigürasyonda bilgisayar kullanmıyorlar. Hala XP’nin işletmelerde en çok tercih edilen, hatta vazgeçilemeyen işletim sistemi olduğundan yola çıkarsak, Windows 10 güncellemesi Türkiye’de bu tür işletmelerin kapısından bir süre giremeyecek.
Son söz
Türkiye’de üretilmeyen her şey pahalıdır. Bu artık ülkemizde yaşam felsefesi olarak kanıksanmış bir durum. Buna bağlı olarak, pahalı olan emtianın benzeri, kopyası, ya da korsanı makbuldür. Bu da bu felsefenin ikinci cümlesi ve Windows için her zaman geçerli olan bir durum. Windows 10 çocuklarına 24 taksitle zar zor bilgisayar almış ailelerin, teknolojisine bütçe ayıramayan şirketlerin, kendi giderlerin zor karşılayan öğrencilerin kullanacağı bir sistem olma özelliğini taşımıyor. Bu yüzden korsan kullanım imkanları doğarsa bu şekilde kullanılacağından hiç şüphem yok.
Kısaca Windows 10 pahalı. Özellikle de Türkiye için. Forbes gazetesi bile makalelerinde Microsoft’un bu işletim sistemini neden bu kadar pahalı yaptığını sorguluyor. Ama siz gelin Windows 10 Ücretsiz Yükseltme Seçeneği Ortaya Çıktı! İşte Yapmanız Gerekenler blog yazımıza bir göz gezdirin, belki bir umut işinize yarayabilir.
Windows 10'un PC Pazarını Kurtarması Neden Olanaksız?
Windows 10'un Sürümleri Resmi Olarak Açıklandı
İşte Windows 10 Yükseltmesi İçin İlk Yapmanız Gerekenlerin Listesi