Okunabilir Online İçerik Hazırlama Teknikleri

Dijitalleşen dünyada popüler hale gelen online içerikler nasıl hazırlanır? İşte tüm detaylarıyla okunabilir online içerik hazırlama teknikleri!

Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte okunabilir online içerik yani diğer bir ifadeyle dijital içerikler hayati önem taşımaya başladı. Birçok firma ve şahıslar artık kendi markalarını tanıtmak için online içeriklerden yararlanıyor.

Biz de bu yazımızda online içerik hazırlama teknikleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz.

SEO Çalışmalarında Yapılmaması Gereken Yanlışlar
İNTERNET

SEO Çalışmalarında Yapılmaması Gereken Yanlışlar

İşletmeler hatta kimi zaman devletlerin bile kullandığı SEO çalışmaları birçok zararlı web sitesinin önüne geçmek için de kullanılmakta.

Online İçerik Nedir?

Online içerik; işitsel, görsel, düşünsel ve yazınsal kavramların tümünü oluşturuyor. İnternette karşılaştığımız ses, görsel, video ve metinlerden oluşan içeriklerin farklı amaçlı vardır. Özellikle geniş kitleye hitap etmek isteyen markaların mutlaka yararlanması gereken bir araçtır. Çünkü dönüşüm oranını artırmaya yönelik tasarlanırlar.

Dijital pazarlamada kullanılan içerik türlerinin etkisi geleneksele kıyasla daha fazladır. Özellikle son dönemde SEO stratejilerinin önem kazanması, bu tür içeriklerin popülerliğini artırdı. Online içerikler, SEO stratejisiyle oluşturulduğu için web sitesinin kalitesini artırır. Web sitesinin arama motorlarında üst sıralara çıkmasında en büyük etkendir.

Online İçerik Türleri Nelerdir?

Tanıtım başta olmak üzere çeşitli amaçlarla hazırlanan online içeriklerin türleri şu şekilde sıralanabilir:

1. Blog İçerikleri

SEO stratejilerine uygun olarak tasarlanan blog içerikler, markaların hizmet/ürün tanıtımında etkin rol oynuyor. Markaların hizmet ve ürünlerini tanıtan önemli araçlardandır.

2. Video İçekler

Dijital içerik örnekleri içerisinde yer alan video içeriklerse YouTube vb. video platformlarında paylaşılmak üzere hazırlanıyor. Bu videolar hem bilgi hem de eğlence amaçlı olarak kullanılırlar. YouTube’da yayınlanan videolara pazarlama mesajları eklenerek izleyicilerin markaya yönelmesi sağlanır.

3. Sosyal Medya Platformları İçerikleri

Her sosyal medya platformunun kendine göre bir içerik formatı var. Markalar geniş kitlelere hitap etmek için ses, video, görsel ve metinlerden oluşan çeşitli içerikler hazırlarlar. İçerikler sayesinde reklam, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerinde başarıya ulaşırlar.

4. E-Ticaret İçerikleri

E-ticaret faaliyetlerinin temelini kategori ve ürünlerle ilgili açıklama içerikleri oluşturuyor. E-ticaret içerikleri şu özelliklere sahiptir;

  • Dikkat çekici,
  • Açık,
  • Bilgi verici,

5. Sesli İçerikler

Markalar son dönemde tüketicilerle bağ kurmak için podcast’lere yöneldi. Podcast içerikler, söyleşi tarzında oluşturulur.

6. Web Sitesi İçerikleri

Web sitelerindeki içerikler hem bilgi verme hem de ürün/hizmet satımı için tasarlanmıştır. Web sitesi içerikleri, markaların imajının güçlendirilmesinde de önemli rol oynuyor.

8 Online İçerik Hazırlama Tekniği

Okunabilir ve etkileyici online içerik hazırlamak için aşağıdaki teknikleri rehber alabilirsiniz:

1. İlgi Çekici Başlık Oluşturma

İnsanların dikkatini çekecek başlıklar oluşturarak sayfanızın trafiğini artırabilirsiniz. Araştırmalara göre bir sayfaya rastgele giren ziyaretçilerin ortalama %80’i başlıkları okuyor. Dolayısıyla içeriklerin okunabilirliğini artırmak adına mutlaka başlıklarınızı ilgi çekici hale getiriniz.

2. Giriş Paragrafı Etkili Olmalı

Online içeriklerde giriş paragrafının da insanlar üzerinde etki yaratmasını sağlayınız. Giriş paragrafında içeriğin nasıl ilerleyeceğine dair de birkaç ipucu verilmelidir. İpuçları yaratıcı cümlelerle okuyucuya sunulmalı.

3. Basit ve Kısa Dil Kullanılmalı

Online içeriklerde ziyaretçileri sıkıp sayfayı terk etmelerini önlemek için basit ve bir dil kullanılmalıdır. Uzun cümleler yerine kısa, sade cümlelerin kurulması sayfa sahibi için daha büyük avantajdır. Teknik terimler kullanılmadan konu hakkında bilgi verilmelidir. Yapılan bir araştırmada okuyucuların %79’unun içerikleri hızlıca okumayı tercih ettikleri belirtiliyor.

4. Hikaye Anlatılmalı

Sayfanın etkileşim alması için okuyucuyla bağ kurulması gerekiyor. Böyle bir amaç için hikaye anlatımı yapılmalıdır. İnsanların hassasiyet ve duygularını önemseyerek ona uygun hikaye anlatmak çok dikkat çeker.

5. Dikkat Çekici Görseller Kullanılmalı

Online içerikler, yaratıcı ve dikkat çekici görsellerle oluşturulduğu takdirde sayfanın ziyaretçi sayısı artar. İnsanların hafızasında hemen yer edecek ve daima hatırlanacak şekilde görseller oluşturunuz.

6. Bölümlere Ayrılmalı

İçeriklerde alt başlık kullanmak okuyucunun daha çok ilgisini çeker. Alt başlıklarla bölümlere ayrılan konuları okumak, oyuncu için daha zevklidir. Aynı zamanda başlıklara ayrılan içeriklerin okunması da kolaydır.

7. Okunuşu Kolay Font Seçilmeli

İçeriğin okunabilirliğinin artırılmasında font seçimi de çok önemlidir. Kolay okunabilir bir içerik olmasını istiyorsanız fontu ona göre seçiniz. Örneğin, beyaz fonun üzerine siyah punto seçimi yapılabilir. Dijital içeriklerde genellikle Georgia ve Arial fontları kullanılıyor. En çok kullanılan fontlar arasında Times New Roman, Verdana ve Grande’de yer alıyor.

8. Okuyucuya Güven Verilmeli

İçeriklerde kaynak ve istatistiklere yer vermek okuyucuların güvenini kazanmak açısından çok önemlidir. Ayrıca içeriklere profesyonel şekilde grafiklerin eklenmesi, açık dil kullanımı ve kaynağın gösterildiği sayfa linki de güven sağlar. Konunun örneklendirilerek anlatılması da hem güven hem de dikkat çekicilik açısından önemlidir.

SEO Desteği Alabileceğiniz Yapay Zeka Uygulamaları
Yapay Zeka

SEO Desteği Alabileceğiniz Yapay Zeka Uygulamaları

Google aramalarında web sitesini üst sıralara taşımak isteyenler SEO çalışmalarında bazı yapay zekâ araçlarından yararlanıyor.

YORUMLAR